Antioxidanții naturali care pot întârzia îmbătrânirea

Din cele mai vechi timpuri omenirea este într-o continua căutare a unei formule magice care să ofere tinereţea şi sănătatea veşnice. Însă, în ultima vreme, din ce în ce mai puţină atenţie este acordată unui tratament minune – antioxidanţii naturali – care te pot ajută să-ţi păstrezi tonusul şi vitalitatea la orice vârstă.
Într-o lume devoratoare de operaţii estetice costisitoare şi tratamentele „minune”, care îţi garantează un “look fresh”, indiferent de vârstă, trecem, în fiecare zi pe lângă un adevărat cocktail de energie: alimentele sănătoase care, consumate după câteva reguli simple, se pot transformă în cei mai buni prieteni ai organismului tău.
Cauze ale îmbătrânirii premature:
Factorii care contribuie la instalarea procesului de îmbătrânire sunt radicalii liberi, care se formează în organism din cauza arderii oxigenului la nivel molecular, a proceselor metabolice, a factorilor nocivi din mediu, ca poluarea, fumatul, alcoolul, stresul zilnic, radiaţiile şi lumina ultravioletă. În mod normal, organismul se poate apara de radicalii liberi, dar, în momentul în care aceştia sunt produşi în exces, pot determina apariţia ridurilor, a îmbătrânirii premature, dar şi a cataractei, a bolilor cardiace şi chiar a cancerului.
Printre alimentele foarte bogate în antioxidanţi naturali se numără fructele, legumele, cerealele, lactatele, nucile şi seminţele. Prin consumul unei diete echilibrate, fiecare persoană în parte ar trebui să-şi asigure necesarul de antioxidanţi care să prevină procesul de îmbătrânire şi apariţia bolii. Cea mai bună cale de a te asigura că în fiecare zi ai acumulat necesarul de antioxidanţi este să consumi între cinci şi opt porţii de fructe şi legume pe zi.
Care sunt fructele care asigură acest necesar?
Ţine întotdeauna strugurii negri sau rose la îndemână, aceştia conţin o cantitate foarte mare de antioxidanţi eficienţi în menţinerea elasticităţii arterelor, fiind în acelaşi timp şi o sursă foarte importantă de acid elagic, element asociat cu prevenirea apariţiei cancerului.
Seminţele şi sucul de rodie conţin o cantitate uriaşă de antioxidanţi naturali, printre care se numără şi polifenolii care au rolul de a asigura o protecţie eficientă a inimii şi a vaselor de sânge şi de a inhiba proliferarea celulelor cancerigene mamare şi prostatice.
Printre fructele cu o capacitate foarte mare de a absorbi radicalii liberi se numără şi smochinele, prunele şi murele care se pot consuma atât crude, în sezon, cât şi confiate sau congelate. Afinele şi zmeura conţin un super-compus, antocianinele, care combate afectarea celulară ce poate conduce la apariţia bolii Alzheimer şi a cancerului şi protejează pereţii capilarelor şi ochii de îmbătrânire. Sunt, de asemenea, o foarte bună sursă de vitamina A, C şi E.
Un fruct foarte bogat în antioxidanţi naturali, la îndemâna oricui, este mărul şi, în special, merele roşii în a căror coajă se găseşte un flavonoid – quecetina- cu rol important în protejarea inimii şi a vaselor de sânge.
Ce legume ar trebui consumate?
În mod normal, pentru o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă ar trebui consumate cel puţin patru tipuri de legume la o masă. Pentru o mai bună organizare, ele pot fi împărţite pe categorii, în funcţie de culoare: legumele verzi, ca brocoli, spanac, ardei verde, fasole verde, mazăre, varză de bruxelles, conţin o cantitate foarte mare de folat – un puternic antioxidant natural care ajută la îmbunătăţirea şi menţinerea capacităţii de memorare şi scad riscul apariţiei cancerului pancreatic. Legumele de culoare roşie, precum roşiile, ardeiul roşu, varza roşie, sfecla roşie, ceapa roşie, conţin betacaroten care protejează vederea şi sistemul cardiovascular. Ardeiul roşu, ca şi dovleacul şi alte fructe şi legume de culoare roşie şi portocalie, conţine un carotenoid – betacriptoxantina – care poate să ajute la reducerea riscului apariţiei artritei reumatoide cu aproximativ 40% şi o cantitate de vitamina C de trei ori mai mare decât în citrice. Legumele de culoare albă, precum ceapa, conopida, varza, dovleceii, ţelina, păstârnacul, fasolea sunt, de asemenea, extrem de importante ca sursă de antioxidanţi naturali ce încetinesc procesul de neurodegenerare. Usturoiul scade riscul de infarct cerebral şi accident cardiovascular cu 25% dacă este consumat în fiecare zi, fie crud, fie în mâncare adăugat la final pentru a nu pierde compuşii esenţiali prin fierbere. Pentru a potenţa efectul acestor legume, foloseşte mărar, pătrunjel şi busuioc verde în orice tip de mâncare.
Nuci, seminţe şi alune pentru o viaţă mai lungă!
Doar un pumn de seminţe de floarea soarelui sau dovleac conţin cantităţi importante de proteine, minerale şi acizi graşi esenţiali, indispensabili pentru potecţia articulaţiilor, pentru prevenirea apariţiei cancerului de prostată şi pentru reglarea tensiunii arteriale. Adaugă aceste seminţe în iaurt, salate, sau consumă-le pur şi simplu. Fisticul şi alunele sunt bogate în fitosteroli care contribuie la scăderea depunerilor de colesterol în artere.
Consumă lapte, produse din lapte şi ouă
Ouăle conţin o cantitate mare de proteine, dar şi antioxidanţi naturali, ca seleniu, colină- esenţială pentru menţinerea capacităţii de memorare- şi vitamina D care ajută la absorbţia calciului şi stimulează imunitatea. Consumă lapte dulce în fiecare zi şi suplimentează cu brânză şi iaurt pentru a preveni osteoporoza. Se recomandă laptele din cutiile de carton, pentru că păstrează mai bine nutrienţii care, în contact cu lumina, se pierd.
Dacă, pe lângă toate cele de mai sus, mai adaugi şi ceai verde (un puternic antioxidant care creşte imunitatea, scade inflamatia şi riscul de infecţii bacteriene şi virale, stimulează scăderea în greutate şi scade riscul cardiovascular), ciocolata neagră, cu 70% cacao, ce scade riscul de ateroscleroză, un pahar de vin roşu pe zi şi o bună hidratare, eşti, cu siguranţă, pe drumul unei sănătăţi şi a unui tonus de invidiat, indiferent de vârstă.
