Ar trebui să ducem copilul la oftalmolog încă din primii ani de viaţa?

Deşi simptomele asociate cu problemele de vedere sunt foarte evidente și ușor de recunoscut, mulți părinți nu recunosc la timp.
Acest lucru este valabil mai ales pentru părinții care nu au avut niciodată probleme de vedere și nu au experiența în acest sens, iar manifestarea acestei probleme este adesea percepută ca un comportament necontrolat al copilului. Dar, pe de altă parte, unii părinți chiar şi la cel mai mic indiciu care duce spre o astfel de problemă, merg imediat la un medic specialist.
Un examen oftalmologic complet al copilului este indicat să se facă, la vârsta de patru ani, atunci când se pot descoperi anumite tulburări, care nu sunt cauzate neapărat de probleme de vedere. În cazul în care oricare dintre membrii familiei au moștenit probleme de vedere, prima verificare ar trebui să fie făcută la vârsta de doi ani.
Toți copiii care au probleme de vedere, manifestă cam aceleaşi simptome iar cele mai comune sunt strabismul și clipirile.
Dacă bănuiți că un copil are o problemă de vedere sau dacă observați oricare dintre aceste simptome, este timpul pentru o vizită la oftalmologia pediatrică:
• strabismul poate fi indicat prin faptul că cel mic încearcă să se concentreze la imagini neclare pentru a le face cât mai clare posibil
• obiectele ţinute departe de faţă, poate fi un semn de hipermetropie
• tendinţa de a sta prea aproape de televizor și aplecarea în jos a capului atunci când citesc sau vizualizează imagini, pot fi semne de miopie
• acoperirea unui ochi când citeşte sau priveşte la televizor, este un semn că cel mic are un ochi cu care vede mai slab şi care este pur și simplu exclus de la procesul de vizualizare
• înclinarea capului poate fi un semn de strabism, anomalii ale poziției ochiului, în care ambii ochi nu sunt axaţi pe același punct
• lăcrimarea ochilor, ceea ce poate duce la probleme de vedere
• sensibilitate la lumină, dureri de cap
Toate aceste simptome ar trebui să fie verificate pentru a determina cauza și tipul afecţiunii. Pentru copiii care suferă de miopism, hipermetropie sau astigmatism, soluțiile cele mai frecvente sunt să poarte ochelari sau lentile de contact.
Dacă sunteți îngrijorat pentru că unii dintre copii nu vor accepta să poarte ochelari, nu trebuie să vă îngrijoraţi prea mult, deoarece copiii mici, adoră să fie responsabilizaţi, mai ales atunci când își dau seama că văd mult mai bine cu ochelarii.