Ardeiul gras, o sursă generoasă de vitamine

Ardeiul gras
Foto: jamnews.ir

Ardeiul gras este originar din Mexic, America Centrală şi nordul Americii de Sud şi se cultivă în cele două Americi de mai bine de 3000 de ani.

Primele atestări istorice ale culturii de ardei datează din jurul anilor 7000 î.Hr. în America Centrală.

Seminţele de ardei au fost aduse în secolul al XV-lea în Europa, la început în Spania, de unde s-au împrăştiat în toată Europa şi în ţări din Africa şi Asia.

În zilele noastre, Mexic rămâne ţara cu cea mai mare producţie de ardei din lume.

Ardeiul gras sau dulce este o varietate a speciei Capsicum annuum. Aceste varietăţi pot produce fructe de culori diferite, ca roşu, galben sau portocaliu. Ardeii graşi sunt adeseori grupaţi în varietăţi sau soiuri care au un gust mai puţin iute, aceştia fiind de fapt, ardeii dulci.

Pe plan mondial, la ora actuală se cultivă în jur de 1,2 milioane ha.

 

Considerat printre cele mai sănătoase alimente din lume, ardeiul gras are în compoziţia sa o gamă largă şi variată de antioxidanţi şi fitonutrienţi precum: luteină, quercitină, betacaroten, zeaxantină sau acid ferulic. Într-un singur ardei gras găsim 1500 micrograme de betacaroten, de trei ori mai mult decât într-un morcov de dimensiuni medii. Această legumă este bogată în vitamine (A, C, E, K si B6), acid folic şi potasiu.

 

 

Beneficiile consumului de ardei gras:

  1. luptă împotriva anumitor tipuri de cancer.
  2. previne balonarea şi menţine tensiunea arterială în limitele normale.
  3. întăreşte sistemul imunitar.
  4. reduce nivelul ridicat de homocisteină care provoacă deteriorarea vaselor de sânge.
  5. scade stresul oxidativ şi previne inflamaţia cronică.
  6. menţine tinereţea pielii şi a părului.
  7. ajută la ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual.
  8. scade semnificativ riscurile de cancer ovarian, de prostată sau de cancer pancreatic.
  9. încetineşte procesul de degenerescenţă maculară, protejează ochiul împotriva cataractei şi împiedică apariţia tulburărilor de vedere.
  10. ţine sub control diabetul.
  11. contribuie la sănătatea sistemului nervos.
  12. protejează eficient împotriva cancerului mamar.
  13. ajută la reînnoirea celulelor.
  14. uşurează durerea şi reduce inflamaţia.
  15. reface nivelul de colagen din piele, asigurând elasticitate şi fermitate pielii.
  16. protejează împotriva radicalilor liberi
  17. ajută organismul în procesul de slăbire.
  18. întăreşte organismul în perioadele de stres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *