Are amigdalită

Vara cel mic poate răci foarte ușor: apa rece, înghețata, piscina, aerul condiționat. Gâtul se inflamează și poate face faringită, amigdalită sau angină streptococică. Iată cum recunoști problemele și ce ai de făcut.

Simptome:

– îl doare în gât, are febră, amigdalele sunt umflate și roșii sau chiar acoperite de secreții albe sau galbene, are ganglionii gâtului inflamați și prezintă sau nu simptome de răceală (tuse, nas înfundat sau care curge), dureri de burtă sau de cap.

Ce înseamnă inflamarea gâtului

Adesea inflamarea țesutului din gât ia forma unei amigdalite (inflamare a amigdalelor) sau a unei faringite (roșu în partea din spate a gâtului.) Acesta este simptomul unei infecții a căilor respiratorii superioare, cum ar fi răceala sau gripa. De obicei este cauzată de un virus, dar poate fi și o bacterie. În acest ultim caz vorbim de o angină streptococică. În general, copiii care au o angină streptococică nu au simptome de răceală, dar se pot plânge de dureri de burtă sau de cap. Această infecție cu streptococ este relativ fără pericol, dar trebuie tratată rapid pentru a împiedica complicațiile, a reduce durata bolii, a atenua simptomele și a evita ca infecția să se propage în jurul copilului. Numai medical poate determina dacă infecția este cauzată de un virus sau o bacterie, după prelevarea secrețiilor din gât.

Faringita, ca și amigdalita, este frecventă la copiii de la 3 ani în sus, dar și la adolescenți. Angina streptococică atinge mai ales copiii începând cu 5 ani.

Cum o tratezi

Faringita și amigdalita de origine virală nu necesită nici un tratament medical specific. Dimpotrivă, angina streptococică trebuie tratată cu antibiotic. După ce începe tratamentul cu antibiotic, cel mic să va simți mai bine. Dar nu întrerupe, ci continuă tratamentul atât cât ți-a indicat medicul. O întrerupere a tratamentului cu antibiotic poate determina o recădere sau complicații și poate antrena o rezistență la antibiotice. Pentru a evita o reinfectare aruncă periuța de dinți și înlocuiește-o cu una nouă la 24 de ore după ce a început tratamentul cu antibiotic. În caz de amigdalită cu repetiție sau complicații medicale, medicul va dispune operația de amigdalită (de scoatere a amigdalelor).

Sfaturi practice

  • Împotriva durerii și pentru scăderea febrei dă-i celui mic panadol sau ibuprofen, respectând indicațiile de pe prospect, care țin cont de vârstă și greutate. Nu da ibuprofen unui bebe mai mic de 6 luni și nici aspirină copilului sau adolescentului.
  • Dă-i multe lichide, adică apă și sucuri naturale. E bine să eviți sucurile de citrice (portocală, lămâie, grapefruit), care pot irita gâtul. E preferabil să îi dai alimente cu textură moale, cum ar fi creme sau iaurt.
  • Înainte de culcare îi poți da o linguriță de miere. Aceasta conține antibiotic natural și înmoaie gâtul. Totuși, la copilul sub un an mierea nu e indicată fiindcă poate produce botulismul infantil, o boală rară, dar cu consecințe grave.
  • Dacă are 4 ani sau mai mult îi poți da bomboane de gât fără zahăr sau pastile cu miere, plante sau pectine pentru a-i ușura durerea de gât.
  • Dacă este suficient de mare pentru a face gargară fără să se înece, pune-l să facă cu o jumătate de linguriță de sare diluată într-un pahar cu apă călduță.
  • Îndeamnă-l la activități calme. Lasă-l să se odihneasă mai mult ca să se refacă mai repede.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *