Are herpes

Copilul tău a luat virusul herpetic. Află ce înseamnă şi ce ai de făcut ca să îi uşurezi suferinţa şi neplăcerile produs de acesta.
Pentru a-ţi da seama că cel mic a luat acest virus trebuie să fii atentă la următoarele simptome: are o ulceraţie aproape de buze, pe obraji sau în cavitatea bucală, pe gingii sau pe cerul gurii. Sunt mici bubiţe dureroase ce seamănă cu băşicuţele umplute cu lichid şi grupate ca un ciorchine. Mănâncă şi bea cu greutate, face uneori febră.
Consultă medicul dacă: are herpesuri complicate foarte des; face febră mai mare timp de 2 sau 3 zile la rând, iar febra este însoţită de iritabilitate sau de somnolenţă; are simptome care nu vor să dispară; are un herpes aproape de ochi. Virusul herpetic poate cauza problme grave ochilor, ce pot duce chiar la orbire.
Simptomele primei infecţii, dacă sunt prezente, sunt adesea foarte puternice, fiind mai dureroase şi mai extinse ca suprafaţă. În cazul în care apare şi febra ar fi bine să consulţi medicul. Acesta poate prescrie un medicament antiviral pentru a reduce durata simptomelor.
Ce este herpesul
Herpesul este cauzat de un virus numit herpes simplex, de tip 1, o infecţie foarte răspândită. Chiar dacă este jenantă, în general nu este periculoasă.
De obicei apare între 6 luni şi 5 ani. În unele situaţii virusul poate trece neobservat, fiindcă majoritatea infecţiilor nu prezintă simptome. Deci copilul tău poate fi purtător de virus fără să aibă herpes.
Manifestarea durează între 4-7 zile. Copilul este contagios 2 zile înainte de apariţia herpesului şi rămâne astfel până ce dispar bubiţele.
Cum se transmite
Virusul se transmite esenţial prin salivă sau contac direct cu leziunea. Perioada de incubaţie variază între 2 şi 12 zile, media fiind de 4 zile. Nu e necesar ca cel mic să fie izolat, dar e preferabil să se verifice dacă poate răspândi infecţia la grădiniţă. E posibil ca folosirea jucăriilor în comun să faciliteze transmiterea virusului.
Cum îl tratezi
De acest virus copilul nu va mai scăpa niciodată. Recidivele durează de obicei o săptămână, iar medicamentele virale nu au nici un efect în această fază. Anumite unguente pot diminua durata simptomelor, dar eficacitatea lor nu a fost dovedită.
Sfaturi practice
Pentru a-i uşura senzaţia neplăcută pune-i celui mic un cub de gheaţă pe zona respectivă şi dă-i să bea des, pentru a evita deshidratarea.
Dacă are dureri sau febră dă-i ibuprofen, respectând dozele pentru vârsta şi greutatea lui, dar nu dacă are sub 6 luni.
Cum previi
Evită să-ţi pupi copilul pe gură şi nu lăsa nici pe alţii, mai ales dacă persoanele respective au herpes. Învaţă-l să nu-şi atingă herpesul.
Spală regulat jucăriile celui mic.
Nu da altor copii jucăriile pe care le duce ce mic la gură.