arnica
Foto: caminoalagrandeza.wordpress.com

Arnica este originară din regiunile muntoase ale Europei și este folosită de secole în tratamentele naturiste din Alpii suedezi și Rusia. Planta, cu deosebite calități, a fost folosită în scopuri medicinale încă din secolul al VI-lea. Romanii foloseau arnica pentru a se vindeca de răni iar dacii o utilizau pentru revigorarea trupului, considerând-o un adevărat elixir al vieții.

Arnica este răspândită în Europa, Asia și în zonele temperate ale Americii de Nord. Există aproximativ opt varietăți ale arnicăi. Planta crește de regulă în sol nisipos și pietros în zone deluroase, dar și pe pajiștile muntoase cu mult soare.

Foarte populară și astăzi, putem considera această plantă un antibiotic natural, cu efecte antiseptice care ajută mult la sudarea și consolidarea ligamentelor și a oaselor. În scop medicinal dar și cosmetic se folosesc doar florile sale, fără codițe, proaspăt culese sau uscate. Principiile active din flori au proprietăți antiinflamatorii, antiseptice, cicatrizante și antifungice. Sub formă de uleiuri eterice, arnica are rol antiinflamator și dezinfectant.

Arnica are în componență siliciu în cantități mari, camfor, kaliu, calciu, taninuri. Florile conțin ulei volatil, colină, alcooli triterpenici și substanțe colorate.
În popor, arnica mai este cunoscută sub denumirea de iarba soarelui, podbalul de munte, carul pădurilor sau carul-zânelor.

Arnica-de-munte
Foto: barbadoshomeopathy.com

 

Beneficiile utilizării arnicăi:

 1. încălzeşte şi reface musculatura.
 2. stimulează circulația sângelui.
 3. ajută organismul să se adapteze la frig, reglând temperatura corpului şi înlăturând senzaţia de frig.
 4. combate depunerea colesterolului pe vase şi previne sclerozarea arterelor coronare şi cerebrale.
 5. adjuvant în tratamentul persoanelor care au hipertensiune, în principal datorită acţiunii sale diuretice şi vasodilatatoare.
 6. stimulează procesul de regenerare a țesuturilor, grăbind vindecarea.
 7. îngrijeşte şi cicatrizează pielea.
 8. ajută la vindecarea rănilor, dar și în caz de entorse și reumatism.
 9. ajută la stoparea sângerărilor, mai ales dacă acestea sunt de origine traumatică.
 10. întărește pereții vaselor de sânge.
 11. ajută la calmarea durerilor sechelare, în special a celor musculare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *