Aromoterapia soluţia ideală împotriva stresului


Oboseala excesivă, tulburările de somn sau nervozitatea, toate aceste simptome sunt comune într-o stare de stres permanent care ne afectează la un moment dat. În general, răspunsul la stres este normal și util. Stresul este necesar pentru viață și rămâne pozitiv atâta timp cât este ţinut sub control. În doze mici, stresul stimulează, motivează, ne ajută să ne concentrăm mai bine, să fim mai receptivi. În exces însă, poate provoca o varietate de simptome, diferite de la o persoană la alta.
O soluţie la îndemână pentru combaterea stresului este aromoterapia. Pe ce se bazează acţiunea aromoterapiei? Centrii mirosului la om se găsesc în partea creierului care răspunde pentru sfera emoţională. De aceea toate mirosurile au o oarecare conotaţie emoţională, ele trezesc senzaţii plăcute sau neplăcute. În natură nu există un miros la care să fim indiferenţi. Acesta este şi principiul de bază al aromoterapiei. Este cunoscut faptul că adesea, cauza unei boli este stresul cronic, totul îşi are originea în sfera emoţională. În timpul aromoterapiei nu trebuie să lăsaţi stresul să se transforme într-o boală.
Aromoterapia poate fi folosită cu succes şi în boli de natură cardiovasculară, respiratorie, digestivă, endocrină, alături de alte metode de tratament. Trebuie ca în timpul tratamentului să se acţioneze nu numai asupra organului bolnav, ci şi în sfera emoţională. Aromoterapia nu numai că echilibrează starea emoţională, ci scade şi tensiunea nervoasă, armonizează activitatea şi elimină inhibiţia sistemului nervos central.
Există cazuri în care aromoterapia constituie unica metodă de tratament? Atâta timp cât nu există schimbări drastice în organism, ci numai tulburări în reglarea funcţiilor lui, se poate folosi cu succes numai aromoterapia. De exemplu, în cazurile de insomnie provocată de oboseală, de foarte mare ajutor sunt uleiurile din melisă, mentă, lămâie, salvie şi levănţică. Migrena provocată de schimbările vremii se tratează cu ulei de busuioc, muşeţel, eucalipt, levănţică. În cazurile de hipertensiune se foloseşte melisa. Datorită proprietăţilor terapeutice unice, uleiurile volatile au o acţiune binefăcătoare asupra pielii, circulaţiei sangvine, muşchilor şi articulaţiilor.
Aromoterapia este o portiţă de scăpare pentru cei care nu tolerează unele medicamente. Foarte bine este primită aromoterapia de către copiii de vârstă şcolară. Preşcolarilor însă, aromoterapia le este interzisă.
Cum se folosesc uleiurile în tratamente
Cea mai simplă metodă de folosire este să deschideţi flaconul cu ulei şi să mirosiţi. Puteţi pune puţin ulei pe un tampon de vată umezit în prealabil sau puteţi turna câteva picaturi de ulei pe pernă (mirosul va rezista foarte mult). Uleiul poate fi adăugat în candelă sau poate fi pulverizat prin cameră. Pentru aceasta se pun într-un pulverizator câteva picături de ulei şi se adaugă apă. Se poate folosi un medalion aromat – un mic vas de ceramică în care aţi pus câteva picături de ulei se pune la gât pe post de bijuterie.
În cazurile de răceală sau boli de piele, în cazul în care aveţi probleme ale căilor respiratorii sau dureri de cap sunt recomandate inhalaţiile (într-un vas cu apă fierbinte se adaugă câteva picături de ulei).
Uleiurile volatile se folosesc şi pentru gargară. Pentru a pregăti soluţia pentru gargară, dizolvaţi într-o lingură de spirt două-patru picături de ulei, după care adăugaţi totul într-un pahar cu apă călduţă.
Medicii spun că şi uzul extern al uleiurilor volatile se încadrează tot în aromoterapie. Înainte de a folosi extern un ulei sau altul trebuie să faceţi un test al pielii, pentru a vedea care este reacţia organismului la acel ulei: picuraţi ulei la încheietura cotului şi observaţi care este reacţia în zece ore.
La metodele de uz extern trebuie adăugate băile, masajele, frecţiile şi compresele. Uleiul se adaugă în baie (şase-opt picături la 200 de litri de apă), iar apa trebuie să fie călduţă. Această baie trebuie să dureze între 5 şi 30 de minute. După baie nu vă clătiţi până a doua zi. Cu uleiuri se fac şi masaje şi frecţionări în durerile musculare, dureri ale articulaţiilor. Pentru acest masaj se adaugă una-cinci picături de ulei volatil într-o lingură de ulei vegetal (de măsline). Pentru frecţionări, ca bază se foloseşte alcoolul sanitar amestecat cu ulei volatil.
Pentru comprese se pun trei-cinci picături de ulei volatil pe o pânză umezită cu puţină apă şi se aplică pe locul afectat de boală.