Arsurile la stomac. Semne, cauze şi sfaturi

Cam o dată pe săptămână, cel puţin 20% din populaţia lumii suferă de arsuri la stomac. Nici o consolare că mai sunt şi alţii, nu-i aşa? Nici pentru cei care se confruntă cu ele rar şi fără un disconfort major, nici pentru cei în cazul cărora acestea sunt frecvente şi supărătoare. Cunoaşterea cauzelor însă îi poate ajuta şi pe unii,  şi pe alţii în prevenirea, reducerea sau chiar eliminarea lor.

Arsurile la stomac
Foto: firstcaremedcenter.com

Arsurile la stomac apar atunci când sfincterul esofagian, un muşchi ce acţionează ca o valvă între esofag şi stomac, nu se închide suficient, permiţând astfel refularea sucului gastric din stomac în esofag, iritându-i mucoasa, fapt ce provoacă o senzaţie de arsură localizată în spatele sternului. Acest lichid de secreţie gastrică acidă poate să ajungă până în cavitatea bucală, dând senzaţia de gust acru. Se ajunge la asemenea neplăceri fie din cauza creşterii bruşte a cantităţii de acid gastric, fie atunci când relaxarea sfinctelului esofagian are loc într-un moment nepotrivit, adică altul decât cel al înghiţirii alimentelor. În mod normal, el se deschide doar pentru câteva secunde în timpul înghiţirii.
Dacă arsurile la stomac nu sunt frecvente şi apar de fiecare dată după ce s-au consumat anumite produse, înseamnă că sunt un indiciu al acidităţii crescute, dacă însă sunt mai dese de două pe săptămână, pot fi un simptom al refluxului gastro-esofagian.

Semne de luat în seamă
Sunt însă şi din cei care suferă de reflux gastro-esofagian, dar nu au arsuri gastrice, confruntându-se totuși cu dureri de gât dimineaţa, greutate la înghiţirea alimentelor, tuse seacă sau respiraţie îngreunată.

  • Senzaţia de arsură persistentă ce poate apărea după masă, de obicei la 2 ore după aceasta, în poziţia culcat sau la aplecarea înainte. În cazul unei afecţiuni severe, senzaţia de arsură poate dura şi câteva ore;
  • gust acru sau amar, însoţit sau nu de senzaţia de arsură;
  • salivare excesivă.

Neplăceri frecvente în fazele avansate de reflux gastro-esofagian: dificultate la înghiţire, frecventă în fazele avansate de reflux gastro-esofagian; durere retrosternală, ce poate fi însoţită de arsuri şi poate fi confundată cu durerea din infarctul miocardic; greţuri frecvente dimineaţa; senzaţie de corp străin în gât, răguşeala, respiraţie şuierătoare, pneumonie frecventă, lărgirea căilor respiratorii aeriene, înrăutăţire a simptomelor astmului în cazul celor ce suferă de această a- fecţiune.

Alte cauze posibile sunt:

  • Obezitatea sau supraponderabilitatea;
  • Administrarea anumitor medicamente (precum nitraţii sau blocantele canalelor de calciu, teofilina, aspirina, ibuprofenul);
  • Mesele abundente, mai ales cele care conţin lipide, ciocolata, cafeina, băuturi carbogazoase, alimente condimentate, fructe şi legume acide (portocale, lămâi, roşii, ceapă, ardei iute);
  • Sarcina;
  • Consumul băuturilor alcoolice, fumatul;
  • Abuzul de alimente condimentate, grase, prăjite, acre.
  • Unele boli ale organelor interne: gastrita, ulcerul gastric, hernia diafragmală, diabetul, sclerodermia.

Sfaturi utile pentru a evita arsurile la stomac

  • Mănâncă puţin şi des, mestecă încet pentru a ajuta stomacul să digere mai repede alimentele ingerate. De asemenea, nu consuma alimente înainte de culcare pentru că blochează activitatea stomacală normală.
  • Evită fumatul, alcoolul, dar şi alimentele iritante, precum condimentele, grăsimile şi prăjelile.
  • La cină alege mâncăruri uşoare şi ia masa cu cel puţin două ore înainte de culcare.
  • Evită mâncărurile foarte reci sau prea fierbinţi.
  • După ce ai mâncat, nu te întinde imediat în pat, asteaptă cel puţin 2 ore. Între timp, poţi face puţină mişcare pentru a permite stomacului să sintetizeze mai bine şi mai rapid alimentele, evitând astfel blocajele.
  • Dacă dormi pe partea stângă, se ameliorează senzaţia neplăcută de arsură, potrivit unui studiu publicat în The Journal of Clinical Gastroenterology. Persoanele care au participat la studiu au consumat mâncăruri grase, pentru ca arsurile să îşi facă apariţia. Imediat după masă, unii dintre ei au dormit pe o parte, alţii pe cealaltă, fiindu-le măsurat gradul de aciditate. Cercetatorii au ajuns la concluzia că a dormi pe partea stângă face ca gravitaţia să amelioreze senzaţiile neplăcute. De asemenea, persoanele care suferă de arsuri la stomac pot dormi pe spate, cu umerii şi capul mai sus decât corpul.
  • Deşi este considerată nesănătoasă, guma de mestecat poate fi benefică în cazul în care suferi de arsuri stomacale. Guma de mestecat produce saliva, care are rolul de a neutraliza acidul din stomac.

Aproximativ 90% dintre persoane suferă de arsuri la stomac, cel puţin o dată în viaţă. În cazul celor care au arsuri frecvente şi de o intensitate mare, este recomandat să se consulte un medic de specialitate. De asemenea, dacă este cazul, se recomandă schimbarea stilului de viaţă, care are un rol extrem de important în tratamentul contra arsurilor stomacale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *