Arsurile solare cresc cu 75% riscul de cancer la copiii de până la 7 ani

Arsurile solare cresc cu 75% riscul de cancer la copiii de până la 7 ani
foto: healthychild.org

Expunerea la soare, mai ales în intervalul 11-17 şi în special în aceste zile caniculare, poate fi extrem de dăunătoare pentru organismul uman.

Medicul dermatolog Mihaela Leventer, şeful unui centru de specialitate din Bucureşti, atenţionează că cel mai mare pericol îl reprezintă soarele pentru copii, aceştia fiind cei mai expuşi arsurilor solare. Părinţii trebuie să cunoască faptul că arsurile solare cresc riscul de cancer chiar şi cu 75% la copii până la vârsta de 7 ani,

„Nu neglijaţi arsurile solare. Pentru că noi, românii, avem o piele deschisă la culoare, suntem mai expuşi riscului de cancer de piele. Consecinţele grave ale unei arsuri pot apărea peste ani. Copiii sunt cei mai expuşi arsurilor, de aceea părinţii trebuie să ştie că acestea cresc riscul de cancer chiar şi cu 75 la sută dacă se produc până la vârstă de 7 ani”, a spus Leventer într-un interviu preluat de adevarul.ro.

Deasemnea, medicul atrage atenţia asupra modului în care se monitorizează expuneea frecventă la lumina solară, doar a anumitor zone.

„Apar tot timpul studii noi care demonstrează că soarele şi expunerile necontrolate la ultraviolete cresc riscul de cancer. De altfel, în clinică sunt diagnosticate frecvent carcinoame pe zonele expuse – faţă, scalp, mâini şi picioare. Extrem de atenţi trebuie să fie şoferii care au obiceiul de a conduce cu braţul stâng în afara maşinii. Ei ar trebui să meargă vara cu geamurile închise, care au, de obicei, protecţie UV”, a mai menţionat specialistul, aflăm din sursa citată.

Deşi mulţi oameni consideră că alegând o cremă cu factor ridicat de protecţie, în special în cazul copiilor, sperând că acest lucru le dă libertatea să stea la soare oricât şi oricând, ei bine cremele nu oferă protecţie 100%.

Arsurile solare cresc cu 75% riscul de cancer la copiii de până la 7 ani
foto: iles.lifestylenatural.com

„Nu vă mai bazaţi niciodată doar pe cremele cu factor de protecţie, dacă aveţi aluniţe. Există pe piaţă multe creme cu SPF eficiente, precum cele dermocosmetice din farmacii. La fel sunt şi produsele de fotoprotecţie destinate sportivilor şi militarilor aflaţi în misiune în zone calde. Acestea sunt eficiente împotriva arsurilor, dar nu vă feresc în totalitate de cancer. Dacă aveţi aluniţe cu potenţial de transformare în melanom malign, expunerea la lumină poate grăbi procesul, chiar dacă folosiţi creme eficiente cu factor de protecţie”, mai spune doctor Leventer.

Un alt aspect important asupra căruia medicul atrage atenţia, este expunerea la soare a leziunilor cutanate: „Nu neglijaţi alte semne ale expunerii exagerate la soare. Nu doar aluniţele trebuie atent monitorizate. Radiaţiile ultraviolete pot provoca leziuni cutanate numite keratoze actinice, pete roz, roşii, aspre şi descuamate. Acestea se pot transforma în timp în carcinoame spinocelulare, forme de cancer cutanat care au şanse mari de vindecare dacă sunt diagnosticate şi tratate la timp”, a adăugat medicul.

Aluniţele „moştenite” din familie sunt deasemenea un factor de risc sporit, acestea necesitând o monitorizare mult mai atentă. Prin urmare, persoanele care au aluniţe „moştenite” din familie trebuie să meargă obligatoriu la dermatolog, riscul unui melanom fiind de o mie de ori mai mare.

„Mergeţi cu toată familia la dermatolog, dacă aluniţele sunt o moştenire. Statisticile spun că riscul de apariţie a unui melanom este de o mie de ori mai mare în familiile în care a existat o astfel de afecţiune. Pe fondul acestei moşteniri genetice, radiaţiile ultraviolete pot declanşa multiplicări celulare care scapă de sub control şi se transformă în cancer. Examinarea periodică a copiilor care merg la plajă şi care au multe aluniţe devine obligatorie”, încheie medicul specialist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *