Atenţie la alergiile din sezonul rece!

 Atenţie la alergiile din sezonul rece!

Nu numai primăvara apar alergiile, ci şi în sezonul rece. Iată care sunt problemele specifice sezonului rece, mai ales când e şi ploios.

Alergiile din sezonul rece produc o mulţime de reacţii: probleme respiratorii, ochi inflamaţi, lăcrimoşi, nas roşu, care curge abundent sau este înfundat, strănut, tuse, dureri de cap, mâncărime în cerul gurii sau în gât, ameţeli, crize de astm. Iată care sunt sursele:

– mucegaiurile. Nimeni nu este protejat 100% contra sporilor de mucegai care plutesc în aer şi care provin din frunzele moarte sau de la ciuperci.

– acarienii. Sunt prezenţi în covoare, saltele, mochete, perdele etc. şi prosperă în mediile umede şi calde. Orice sursă de căldură îi răscoleşte. Produc senzaţia de nas înfundat şi strănut în salve.

– cereale şi buruieni. Secara de toamnă, pătlagina, pelinul şi ambrozia eliberează în aer particule infime de polen pe care le inspirăm, iar sistemul nostru imunitar declanşează atacul. Rezultatul: iritaţii oculare, nazale – aşanumitul guturai produs de polen.

– umezeala din casă şi din maşină.

Ce poţi să faci

  • în timpul călătoriei cu maşina, ţine geamurile închise.
  • când vii de afară, scutură bine hainele şi încălţămintea.
  • aspiră temeinic toată casa, insistând asupra covoarelor şi a mochetelor, a tapiţeriilor şi a draperiilor.
  • aeriseşte casa în fiecare dimineaţă şi în fiecare seară, înainte de culcare.
  • spală lenjeria de pat la temperaturi de la 60 de grade în sus.
  • foloseşte dispozitive care reduc umiditatea din casă. Există atât unele simple, cât şi altele electrice, mai sofisticate şi mai scumpe.
  • ai grijă la sistemul de încălzire din maşină. Schimbă filtrele!
  • dacă foloseşti aerul condiţionat pentru încălzire, curăţă periodic filtrele, spălându-le cu apă şi săpun, cu duşul.

Cum calmezi simptomele?

Medicamentele antihistaminice moderne (fără efect sedativ) sunt prima variantă de atac, dacă te confrunţi cu simptomele alergiilor de toamnă.

Atenţie la şcoală!

Mersul la şcoală poate însemna pentru copiii tăi şi un nou debut pentru alergii. Dacă sălile de clasă şi coridoarele nu sunt foarte curate, pot provoca alergii severe. Praful de cretă are, şi el, efect iritant. Iar pentru copiii care suferă de astm este foarte periculos.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *