Atenție la dantură în timpul sarcinii!

Modificările hormonale care au loc în timpul sarcinii fragilizează dinții. De aceea femeile însărcinate trebuie să fie mai vigilente când vine vorba despre igiena buco-dentară și să mearg regulat la stomatolog în perioadele propice.

dantură-în-timpul-sarcinii

De ce dinții femeii gravide sunt mai fragili? În timpul sarcinii riscul de a dezvolta carii și de a face gingivită sunt mult mai ridicate. Așa cum am spus cauza principală o constituie modificările hormonale care survin în această perioadă și care la unele femei sunt mai accentuate decât la altele.

Gingivita este o inflamare a gingiei care poate apărea pe perioada sarcinii. Gingiile se înroșesc, se umflă, sunt mai sensibile și sângerează ușor. De cele mai multe ori inflamarea dispare după naștere, dar, în unele cazuri persistă și devine cronică, lăsând loc parodontitei, adică o inflamare care sfârșește prin a atinge țesuturile de susținere, și în timp, determină retragerea gingiei.

Risc crescut de carii

Acest risc este indirect. Crește din cauza obiceiurilor alimentare, mai ales din pricina celebrelor gustări, adesea dulci, ale femeilor gravide. Zahărul și alte resturi almentare favorizează dezvoltarea bacteriilor și deci a plăcii dentare care duce la apariția cariilor. În cazul în care femeile au sarcini toxice, însoțite de vomă pot apărea probleme dentare, din pricina creșterii acidității bucale.

Gingivita produce și dureri ale gingiei, fapt care poate duce în anumite cazuri la neglijarea igienei buco-dentare.

Cum îți îngrijești dinții

Primul reflex este vizita la dentist înainte de sarcină, pentru a verifica sănătatea danturii și a rezolva eventuale probleme. Apoi, vizite periodice, iar la cele mai mici semne de gingivită (gingii umflate, roșii, care sângerează ușor) acționat. În timpul sarcinii tratamentele stomatologice nu sunt interzise. Anesteziile locale nu pun probleme, dar din precauție și dacă nu e foarte urgentă intervenția, a fi preferabil să fie evitate în primul trimestru și în ultima lună de sarcină. De aici derivă importanța de a consulta un dentist înainte de sarcină și pe timpul celui de-al doilea trimestru. Cât despre radiografiile dentare, acestea trebuie limitate la minimum necesar și realizate cu protecție (șorț de plumb pe abdomenul mamei pentru a-l proteja pe bebe). Cât despre medicamentele adminstrate, dentiștii vor alege pe cele cunoscute ca nefiind periculoase pentru femeiea gravidă.

Dacă stai prost cu calciul, trebuie să consumi alimente bogate în calciu. Laptele proaspăt ( nu cel pasterurizat) este bogat în acest mineral, dar și alte alimente precum:

–         Semințele de susan proaspete conțin aproximativ 1000 mg calciu la100 g.

–         Semințle de chia. O porție de 100 g de semințe de chia asigură aproximativ 631 mg de calciu.

–         Legumele cu frunze verzi,spanac, varză etc. O ceașcă de spanac conține aproximativ 56 mg de calciu, iar 100 g de varza kale conțin aproximativ 139 mg de calciu.

–         Semințele de in conțin 256 mg de calciu/100 g.

–         Quinoa esteo cereală care conține mult calciu. Astfel o ceașcă de quinoa are cam 60-100 mg de calciu.

–         Alte alimente care conțin calciu:fasolea uscată, broccoli, fructele uscate, plantele aromatice (cimbru, mărar, busuioc, măghiran, oregano, mentă, salvie, pătrunjel și rozmarin).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *