Multe accidente au loc la piscină. Fie că este vorba de cea de acasă, de la ștrand sau de la hotel, pericolul este același. Cel mic nu trebuie lăsat nici o clipă singur, iar în apă trebuie luate câteva măsuri de precauție, ca să stai liniștită și să eviți pericolele.

 

bebe-in-piscina

Ce mai periculoasă perioadă este cea cuprinsă între 1 și 5 ani. Din clipa în care învață să meargă, cel mic vrea să exploreze tot ce îl înconjoară, iar apa strălucitoare îl atrage ca un magnet. Copiii care au avut un accident în apă este posibil să rămână cu diverde sechele, fie fizice, fie psihice. Iată de ce trebuie evitate astfel de situații. Ca să nu mai vorbim, evident, de pericolul înecării. Tot mai mult piscine sunt echipate cu sisteme de securitate care previn înecurile. Dar, nu toate au astfel de dispozitive. Așadar, când cel mic este în apă, dacă nu te afli lângă el, fii cu ochii pe el! Un copil se poate îneca și într-o apă de 20-30 de cm.

Câteva măsuri utile

–         familiarizează-l pe cel mic cu apa, explicându-i ce pericole ascunde o piscină și nu-i permite accesul în apă neînsoțit de tine sau de o altă persoană adultă.

–         ai grijă la zona din jurul piscinei. Poate fi alunecoasă!

–         nu lăsa jucării în piscină. Îl pot atrage pe cel mic.

–         dacă suneți mai mulți în grup, desemnează o persoană care să supravegheze piscina permanent, chiar dacă și tu vei face acest lucru.

–         aripioarele din jurul brațelor, ca și vestele plutitoare pot fi lăsate în permanență pe copil, chiar și după ce iese din apă. E mai sigur.

–         în timpul orelor de odihnă, dacă psicina nu este închisă, încuie copii în cameră să nu fie tentați să iasă la bazin.

–         copiii între 5-6 ani este bine să știe deja să înoate. Există acum nenumărate cursuri pentru cel mici în piscine curate și bine dotate.

În caz de accident

Câteva secunde de neatenție pot antrena o dramă. În caz de înec, se scoate persoana din apă cât mai repede posibil. Dacă este încă în stare de conștiență, usuc-o și învelește-o cu o pătură, apoi cheamă un medic. Dacă este inconștientă, palidă și cianozată și respiră foarte greu, așaz-o pe burtă și apasă de trei-patru ori pe torace și mijloc cu scopul de a goli plămânii de apă. Apoi se întoarce și se începe imediat respirația gură la gură până vine salvarea. Dacă inima nu mai bate se face și un masaj cardiac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *