Babele lunii Martie – tradiţii şi semnificaţii

Babele lunii Martie - tradiţii şi  semnificaţii

Babele, simbolizate de Baba Dochia, nu reprezintă altceva decât ultima luptă care se dă între iarnă şi primăvară. Baba Dochia apare ca întruchiparea anului vechi, care este pe sfârşite şi trebuie să moară. După moartea ei, zilele încep să crească, iar vremea frumoasă triumfă. Moartea Dochiei în ziua de 9 martie se consideră graniţa dintre iarnă şi primăvară

Legenda spune că Baba Dochia, şi-a dus oile la munte în primele zile ale lunii martie. Acolo este fie prea cald, fie prea frig, aşa că ea se dezbracă pe rând de cojoace. Şi, după ce şi-a lepădat pe rând cele nouă cojoace îngreuiate de ploi, a îngheţat.

Există obiceiul de a pune babe, adică începând cu 1 şi până pe 9 martie se alege o zi sau o babă, care va anticipa starea de spirit, norocul şi predispoziţia fiecăruia, cât de veseli sau deprimaţi veţi fi până la „babele” din anul următor.

Data acesteia se calculează în funcţie de ziua naşterii. Dacă data naşterii celui ce vrea să afle în ce stare sufletească îl găsesc babele, are o cifra mai mare decât cifra nouă, atunci se obişnuieşte să se calculeze suma celor două cifre şi astfel se poate ghici ziua babei. De exemplu, dacă eşti născut în ziua de 21, baba ta va fi 2+1=3, adică 3 martie.

Acum tendinţa este ca babele să se stabilească de fiecare în parte, după bunul plac, de cele mai multe ori la întâmplare.

Sunt şi persoane care obişnuiesc să îşi aleagă chiar trei sau patru babe, luându-se după principiul vieţii: trecut, prezent şi viitor sau câte una pentru fiecare anotimp.

Cum s-ar spune, câte case, atâtea obiceiuri!

Important la ziua aleasă drept babă este starea vremii. Se spune că dacă afară este frig şi întunecat, eşti tristă şi fără noroc şi că vei avea un an mai prost, dar dacă în ziua aleasă va fi cald şi soare, vei avea un an minunat, vesel şi norocos.

Totodată, există credinţa că starea vremii din ziua respectivă redă, de fapt, caracterul, sufletul sau personalitatea celui care a ales-o drept babă.

În unele zone ale ţării şi băieţii îşi aleg babe, iar starea vremii din ziua respective îi poate dezvălui acestuia felul în care îi va fi aleasa: urâtă sau frumoasă, bogată ori săracă, fertilă sau stearpă, rea sau binevoitoare, acră ori veselă.

Oricum ar fi tradiţiile pe care le cunoaştem, important este să le păstrăm aşa cum le-am moştenit de la bunici şi părinţi şi să nu le uităm, pentru că ele sunt tradiţiile noastre autentic româneşti, nu împrumutate de la alte popoare. Şi este bine să le perpetuăm  mai departe şi să îi învăţăm şi pe copiii noştri despre obiceiurile, sărbătorile şi istoria poporului nostru.

Să aveţi o babă frumoasă!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *