Copilul tău este o dulceaţă… Totuşi, există un detaliu care te deranjează, bebe are capul turtit la spate. Acest lucru se întâmplă fiindcă doarme, de obicei, pe spate, aşa cum recomandă astăzi medicii pediatri. E o problemă gravă, forma capului va rămâne aşa mereu? Cum se poate corecta? Citeşte materialul nostru şi vei afla.

bebe-are-capul-turtit

Tot mai mulţi părinţi sunt neliniştiţi privind capul turtit al copiilor lor. Această problemă are şi un nume ştiinţific: plagiocefalie poziţională.

Cum îl culci

Acest fenomen apare prin simplul fapt că la bebeluşi craniul este încă maleabil în primele luni de viaţă, fiindcă oasele sunt moi. Dacă bebe doarme mult pe spate sau pe o parte, va avea capul turtit în zonele respecitve. Este adevărat, că, pentru a preveni moartea subită a bebeluşului pediatri recomandă culcarea acestuia pe spate. este o practică care a contribuit la scăderea numărului de decese în rândul bebeluşilor până într-un an. Dar, prima conscecinţă directă este că stând astfel ore întregi oasele craniului se turtesc. Cei care dorm mult pe o parte pot avea şi torticolis.

bebe-dormind

Ce e de făcut

Nu te panica! Acest fenomen inestetic nu are nici o consecinţă fiziologică. Nu influenţează activitatea creierului, în nici un caz. Mai mult, această mică aplatizare va dispărea cu timpul. În cazuri foarte rare, poate avea loc o fuziune prematură a osului craniului, dar este o situaţie de excepţie. De obicei mamele au o problemă fiindcă bebe are capul turtit…

Cum poate fi prevenită

Dacă este foarte deranjantă pentru tine şi vrei să scapi de această problemă, iată ce poţi face:

–      schimbă puţin poziţia celui mic în leagăn: de exemplu, ajută-l să îşi mai întoarcă capul din timp în timp. Mută-i poziţia în leagăn sau în pătuţ.

–      mai poţi schimba mobilele prin cameră ca să nu se uite mereu în aceeaşi direcţie.

–      când e treaz şi se joacă, îl poţi pune pe burtică, da trebuie să îl supraveghezi tot timpul.

–      dacă pleci prin oraş cu el, ia un port-bebe ventral, nu dorsal.

–      există şi perne speciale care permit celui mic să doarmă pe spate protejându-i forma capului .

pernuta

Dacă eşti neliniştită de acest lucru, adresează-te medicului. În anumite ţări se folosesc orteze (un fel de căşti făcute pe măsura celui mic). Deşi nu sunt periculoase pentru bebe, eficacitatea lor este controversată, iar preţul tratamentului este mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *