sâmbătă,decembrie 4, 2021

Este foarte important ca bebe să se odihnească bine noaptea. Camera sa, pătuţul, hainele… toate trebuie să fie astfel încât să-i asigure un somn bun şi odihnitor, fără să se trezească.

bebe-doarme

Evident că bebe doarme şi în timpul zilei. Dar durata somnului este mai mică. Funcţia reparatoare a somnului asupra organismului este esenţială. Fiecare bebe va dormi atât cât are nevoie.

În primele luni din viaţă bebe poate dormi şi 6 ore, fără întrerupere. După ce a împlinit un an, poate dormi între 10-12 ore pe timpul nopţii. Dacă vrei să îi asiguri celui mic un somn confortabil şi odihnitor trebuie să ai în vedere câteva aspecte:

Camera

Copilul are nevoie de o cameră liniştită şi silenţioasă, cu temperaturi optime. E important să fie ferit de zgomote, să nu-i fie prea cald sau prea rece pe timpul nopţii. Cel mai bine este să doarmă în pijama, într-un sac de dormit adaptat anotimpului.

Leagănul sau pătuţul

În primele luni poţi pune copilul într-un leagăn. După ce începe să se mişte singur, pune-l într-un pat cu zăbrele de lemn. Ai grijă să fie solide şi confortabile şi mai ales să se conformeze normelor ed securitate în vigoare.

27539

Hăinuţele de noapte

E important ca bebe să nu fie prea învelit, dar nici să nu îi fie frig. Pijamalele tip salopetă, care au şi botoşei sunt perfecte pentru perioada când bebe este forte mic. Chiar dacă se mai dezveleşte, nu va suferi de frig.

Ritualurile cotidiene

Înainte de a-l pune în pat seara, urmează ritualurile cu care l-ai obişnuit, care îi vor conferi siguranţă şi protecţie: baia care îl relaxează, pijamaua confortabilă, masa de seară ca să doarmă bine, un cântec de leagăn pentru calmare şi somn liniştit. Dacă îl schimbi noaptea, fă-o într-o lumină obscură, vorbind încet şi cu mult calm. Nu considera patul şi somnul un loc de pedeapsă pentru copil, ci, dimpotrivă, asociază-l cu ceva plăcut, necesar.

Jucăria preferată

Când este mai măricel va dori să adoarmă cu jucăria de pluş preferată. După ce a adormit, este mai bine să o iei din pătuţ şi să o pui aproape. Când se va trezi, o va vedea.

Lumina de veghe

Chiar dacă este mic, o lumină de veghe nu strică. E bună şi pentru tine. Mai treci să vezi cum doarme şi îl vei putea observa fără să aprinzi o lumină mai puternică. Acum există o multitudine de variante, care mai de care mai simpatice şi mai uşor de folosit.

Interfonul

Pe perioada când bebe este foarte mic, un interfon pus lângă pătuţ te poate scuti de drumuri inutile. Vei auzi diverse zgomote pe care le scoate bebe şi vei putea interveni, la nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *