Nici nu ştii când a trecut. Bebe împlineşte un an. La această vârstă copilul tău nu mai este bebe. Multe lucuri se schimbă, începând cu ritmul de creştere şi terminând cu diverse abilităţi pe care le dobândeşte zi de zi. Află care sunt acestea şi cum îl poţi susţine pe cel mic.

bebe-implineste-1-an

– Creşterea şi dezvoltarea nu vor mai avea ritmul de până acum. Nu trebuie să intri în panică. De acum încolo va lua în medie 200 g şi 0,5 cm pe lună. Adică, va creşte cam 6 cm pe an.

bebe-1-an

– Alimentaţia şi somnul. După un an cel mic va putea mânca aproape orice, evident, pregătite ca pentru el: tăiate în bucăţi mici. Dar nu îi vei da alimente prea picante, fructe de mare (pentru a evita riscul infecţiilor digestive), cafea, ceai sau băuturi alcoolizate.

aniversare-1- an

În această perioadă copilului tău îi place mult să mănânce singur, sau cel puţin să încerce să o facă. Acum ştie să ţină lingura şi, mai ales, îi place să-i imite pe cei mari. Lasă-l să încerce, dar ajută-l, ca să nu împrăştie mâncarea în toată casa:

–      pune-i o baveţică mare, de preferinţă din plastic

–      dacă stai lângă el pune-ţi un şorţ de protecţie

–      dă-i mâncarea în farfurii şi cu tacâmurii de plastic, speciale pentru copii

–      încearcă să-i dai alimente uscate, tăiate în bucăţi mici (e mai bine să nu-i dai să mănânce singur piure sau ciorbă…)

–      nu te agita şi lasă-l să mănânce împreună cu toată familia, ca să-l încurajezi să-i imite pe ceilalţi

Independenţa. De la un an în sus copilul devine mai independent de mamă din punct de vedere emoţional. Deja înţelege că poate sta liniştit şi dacă mama nu este lângă el. Perioada de separare este pentru el o ocazie de a întâlni persoane noi care pot reprezenta o sursă de plăcere şi de învăţare. Din aceste lucruri ar fi bine să înveţi şi tu.

– la început lasă-l mai puţin timp singur cu persoanele care se vor ocupa de el în locul tău: familia, bona, prietenii. Atfel se va obişnui treptat

– încurajează contactele cu alte persoane, asigurându-l că sunt de încredere

– încearcă să nu instaurezi o relaţie exclusivă şi sufocantă cu copilul tău

– spune-i când pleci, nu o face pe furiş. Chiar dacă ţi se pare că este prea mic să înţeleagă. Spune-i şi când vei reveni şi promite-i că vă veţi juca împreună la întoarcerea ta, dar nu-l învăţa cu cadouri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *