Bebe la o lună

Dacă ești la primul copil e bine să știi care sunt caracteristicile generale ale lui bebe la această vârstă. Evident, nu trebuie uitat că fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, legat și de greutatea și înălțimea avute la naștere.
Greutate & înălțime
Așa cum spuneam sunt importante înălțimea, greutatea și sexul copilului la naștere. Dar, încă din primele zile, bebe trebuie să înceapă să crească atât în greutate cât și în lungime. După naștere bebe mai pierde puțin din greutate, dar apoi e musai să crească. Dacă nu se întâmplă acest lucru, vorbește cu medicul pentru a depista o eventuală problemă digestivă. Regurgitările repetate pot, de exemplu, să influențeze luarea în greutate. Mai poate avea o alergie la lapte etc.
Anumiți copii au în primele zile sâni mici, în urma influenței hormonilor mamei pe timpul nașterii. La fetițe, tot din această pricină, mai pot apărea mici secreții vaginale.
Forma craniului lui bebe se armonizează progresiv. Într-adevăr, după naștere, craniul lui bebe poate fi puțin deformat.
Ochii. Culoarea lor nu e încă definită acum. Nuanța irisului poate evolua pe timpul copilăriei. În jur de un an se va definitiva.
Anumite particularități și simptome îi pot pune pe părinți pe gânduri. Iată care sunt acestea:
Mici pete roșii
Dacă bebe are mici pete roșii de naștere (te tip angiom) pe față, sau pe pleoape, nu te agita, se vor estompa cu timpul.
Limba este foarte albă
Nici asta nu trebi să te îngrijoreze. O limbă foarte albă este normală la un bebe de o lună, mai ales dacă este alăptat. Glandele sale salivare nu sunt încă mature.
Vezicule pe buze
Nu te panica. Nu este nimic foarte grav. Este doar o consecință a reflexului suptului.
Nasul mereu înfundat
O mică inflamare a mucoaselor nazale poate surveni, iar orificiile fiind foarte mici orice obstacol jenează respirația lui bebe. De aceea este indicat să-i cureți cât mai des nasul lui bebe.
Alimentația lui bebe
La o lună laptele și apa sunt singurele alimente necesare și permise.
Laptele poate fi administrat la sân sau cu biberonul. La sân poate fi dificil în primele zile, apoi bebe intră într-un anume ritm. În principiu, un bebe de o lună are 6-8 mese de alăptat pe zi, dar acest lucru se poate face și la cerere. E bine ca să-i dai lui bebe vitamina K. Ea lipsește din laptele matern și ajută la evitarea riscurilor de hemoragie. Întreabă medicul pediatru. În general o fiolă de 2 mg pe săptămână e suficientă.
Cu biberonul bebe va fi alăptat în jur de 6-8 mese pe zi, a câte 90 de ml.
Trebuie să vezi exact cât ia în greutate în primele săptămâni. Astfel vei afla dacă cel mic este hrănit corect.
Somnul lui bebe
Este mai mult sau mai puțin regulat. Nopțile sunt mai grele și trebuie împărțite între părinți, când e posibil. La o lună bebe doarme cam 17 ore pe zi. De obicei noaptea se trezește de foame. E bine să îl culci pe spate.
În situația în care bebe plânge foarte mult sau are febră, cheamă medicul.