Îngălbenirea fiziologică este frecventă la bebeluși și nu e periculoasă. Ea se datorează acumulării unui pigment galben, bilirubina, care dă pielii bebelușului și mucoaselor din jurul ochilor o culoare gălbuie. Aceasta dispare spontan în câteva zile, dar, uneori, este necesar un tratament.

Bebe-are-pielea-galbenă

Ficatul distruge globulele roșii defecte sau îmbătrânite. În urma acestui proces se eliberează bilirubină. Ea este în mod normal epurată de către ficat și evacuată prin scaun și urină. În situația în care bebe are pielea galbenă, bilirubina este produsă în cantitate foarte mare, iar ficatul nu se poate debarasa de ea prea repede.

Îngălbenirea fiziologică

Având în vedere că ficatul nou-născuților este imatur, îngălbenirea este frecventă în primele zile din viața lor. În această situație se spune că este fiziologică. Așa numitul icter mecanic. Mai exact, durează între 3-5 zile de la naștere și apoi dispare spontan, pe măsură ce ficatul lui bebe devine matur. Acest tip de îngălbenire nu necesită nici un tratament. De obicei afectează cam 60% dintre bebelușii născuți la termen și 80% dintre cei prematuri. La aceștia din urmă poate dura mai mult.

Îngălbenirea patologică

În situația în care sângele lui bebe conține prea multă bilirubină, este vorba de îngălbenirea patologică, care poate avea efecte nedorite. Un nivel de bilirubină prea ridicat poate distruge celulele cerebrale ale bebelușului. În acest caz el devine mai puțin activ și, în situații foarte rare, poate suferi de convulsii. Mai poate avea drept consecințe surditatea, paralizia cerebrală sau retardul mental. După stabilirea cauzei, în urma unui examen fizic și a analizelor sangvine, medicul propune un tratament de expunere a bebelușului la lumină, numit fototerapie.

Alte simptome

Uneori, îngălbenirea pielii și a ochilor mai poate fi însoțită și de alte simptome, în funcție de cauze:

–         febră

–         sindrom gripal

–         culoare neobișnuită a urinei și a scaunelor

–         dureri abdominale

Este bine ca orice neregulă privind aspectul și sănătatea celui mic să fie semnalată medicului pediatru. Acesta va decide analize și tratament, după caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *