O dată cu venirea toamnei apar și primele răceli ale copilului. Vor fi multe de-a lungul sezonului rece. Totuși, chiar dacă sunt neplăcute, au și ele rolul lor și anume acela de a crește imunitatea. Dacă vei respecta sfaturile noastre, vei depăși cu ușurință aceste momente.

raceala-bebe

–         Răceala începe de obicei cu un strănut. Nasul curge, secrețiile devin tot mai abundente. Urmează gâtul care se irită. Poate apărea și febra și chiar tusea nocturnă. Acesta este scenariul obișnuit, mereu același, identic la toți copiii, fără excepție.

–         Și totuși, până la 6 luni, bebe nu a avut nimic. Era protejat de anticorpii transmiși în timpul sarcinii și apoi de laptele matern. Dar pe măsură ce săptămânile trec, va trebui să învețe să se apere singur de boli.

–         Un copil are cam 7-10 răceli sau rinofaringite pe an. Aceste episoade infecțioase nu sunt nocive pentru sănătatea celui mic. Ele contribuie chiar la maturizarea sistemului imunitar, care se formează cam până la 6 ani. După aceea, răcelile se răresc.

 

Când este răcit, curăță-i bine nasul

Cei mici respiră aproape în totalitate pe nas. Dacă acesta este înfundat, trebuie, neapărat, să-l eliberezi de secreții. Cum procedezi? Îi umezești mereu nările cu apă de mare sau cu ser fiziologic pentru a-l ajuta să elimine mucozitățile. Repetă operația de 2-3 ori pe zi, de preferință după mese. Pune-l pe bebe culcat pe spate, cu capul pe o pernă și ușor întors pe o parte. Introdu pipeta specială în nara superioară. Apasă scurt, dirijând jetul orizontal. Secrețiile vor ieși pe nara cealaltă. Repetă operația și cu cealaltă nară. La sfârșit, aspiră mucozitățile cu o pompiță pentru bebe.

 

Acționează la momentul potrivit

Viața în colectivitate (creșă, grădiniță) îl va ajuta pe cel mic să se imunizeze, fiindcă intră des în contact cu viruși și bacterii. Același fenomen se întâmplă și cu copiii care au mai mulți frați. Cu cât va răci mai des, cu atât stocul de anticorpi va crește. Astfel că după ce va începe școala, în 2-3 ani va fi practic imunizat. În schimb, dacă e ținut acasă, când va intra în colectivitate va începe lupta cu bolile specifice.

Nu te precipita de la primul strănut. Nu e nevoie să mergi la doctor doar pentru asta. Când cel mic are doar o răceală antibioticele sunt inutile. Mai mult, administrate des, distrug flora microbiană care protejează nasul și gâtul.

O banală răceală nu ține decât câteva zile, exact cât organismul fabrică anticorpi și celule de apărare care vor ataca microbul responsabil. Răbdare, deci! Ai timp să consulți doctorul dacă apar semne îngrijorătoare: febră mare, plâns, vomă, jenă respiratoare, modificări de comportament (trebuie să te îngriorezi dacă cel mic nu se mai joacă, nu mai zâmbește, chiar și dacă nu mai are febră).

 

Măsuri suplimentare

Pentru a limita neplăcerile și a împiedica recidivele, pune în practică și următoarele sfaturi:

– Evită să încălzești prea mult camera. Căldura poate usca excesiv aerul, fapt ce agravează iritarea mucoaselor.

– Reglează temperatura camerelor în jur de 19-20 de grade. Este suficientă. Nu-l înveli prea gros, mai ales dacă are febră.

– În această perioadă caută ca cel mic să nu se obosească prea tare și să doarmă suficient.Odihna îl va ajuta să facă față mai bine bolii.

– Echilibrează-i alimentația, astfel va lupta mai bine contra infecțiilor. Meniul să conțină alimente bogate în vitaminele C, A, E și fier. Nu uita de legume și fructe proaspete!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *