Gazele de eșapament, poluarea chimică, toxinele… toate aceste noxe dau de gândit unei tinere mămici care trăiește într-un oraș mare. De cele mai multe ori plimbarea celui mic înseamnă inspirarea acestui aer poluat și, implicit, apariția unor probleme respiratorii. Dacă nu ai o casă la marginea orașului sau la țară, vezi ce pericole poate ascunde viața într-o mare metropolă.

probleme-respiratorii

Nenumărate studii internaționale au arătat un adevărat boom al alergiilor la copii și o creștere a cazurilor de astm cât și a problemelor respiratorii. Evident, situația este mult mai gravă la oraș. Problemele care apar sunt fie șuierături ale respirației, mai ales la copiii care au avut în antecedente probleme cu bronșitele, infecții respiratorii sau eczeme. Aceste șuierături ale respirației nu trebuie ignorate. Ele pot anunța, mai târziu, apariția astmului. Copiii care provin din părinți asmatici sunt, evident, mult mai predispuși. Alți copii suferă de tuse uscată și de jene respiratorii.

Infecții sau alergii

În afara acestor șuierături, studiile au relevat și alte tulburări, mai mult sau mai puțin răspândite. Astfel răceala clasică a atins cam 60% dintre bebeluși și aproape 30% au fost atinși de o bronșiolită. Dar ceea ce este mai grav, este faptul că 4% au făcut mai mult de trei bronșiolite , iar 12% mai mult de trei otite. Este foarte greu să determini factorii favorizanți ai acestor infecții. În privința alergiilor, 17% dintre copii au dermatite atopice, aproape 9% au rinite alergice și 3% au alergii alimentare.

Cauzele sunt diverse

Oamenii de știință suspectează deja mai mulți factori poluanți responsabili de aceste probleme respiratorii:

–         gazul de eșapament al automobilelor

–         tutunul

–         dioxidul de azot eliberat de aragaze sau de sistemele de încălzire cu gaz

–         compușii organici volatili care se află în compoziția adezivilor, a lacurilor, a cernelurilor, a cosmeticelor, a produselor menajere

–         carburanții

–         acarienii

–         endotoxinele eliberate de bacterii (legate adesea de prezența unui animal în casă)

Studiile continuă până când subiecții vor împlini vârsta de 6 ani. Atunci se vor trage concluziile finale. Dar, până la acel moment, toți acești factori de risc trebuie evitați în măsura în care se poate, mai ales în primii ani de viață ai celui mic.

Prevenire

E necesară adoptarea unot reguli de igienă generală. Este bine ca în casă să nu fie multe pisici, părinții să nu fumeze dimineața și seara, să nu existe o atmosferă prea încălzită în casă, neaerisită și plină de acarieni. Dacă orașul este foarte poluat, când îl scoți pe cel mic la plimbare, folosește mai bine un port-bebe în locul căruciorului sport. Ideal pentru bebe ar fi să ieși din oraș, cât de des posibil, la munte, la mare sau în alte zone cu aer curat. Ideea este de a te depărta cel puțin 50 km de oraș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *