Până la 1 ani sughițul poate surveni frecvent la bebeluși și poate dura de la câteva minute până la o jumătate de oră. Din fericire este o manifestare nedureroasă. Află care sunt cauzele și cum îl poți calma.

bebe-sughite

Bebe poate începe să sughită chiar de când este în burta ta. Îl poți simți ca pe un zgomot regulat și vei înțelege că bebe sughite. Medicii au stabilit că fetusul poate

începe să sughită încă de la 20 de săptămâni de sarcină. În acest caz sughițul survine fiincă stomacul este plin de lichid amniotic.

 

Cauzele sughițului

Sughițul apare ca urmare a unei contracții subite și involuntare a diafragmei, mușchiul care separă toacerle de abdomen. Această contracție survine când bebe absoarbe brusc un exces de aer sau de lichid. Medicii pediatrii spun că diafragma se contractă în mod repetat și antrenează o vibrație la nivelul corzilor vocale. Glota se închide brusc după spasm și provoacă astfel celebrul sughiț.

 

Când apare sughițul

De obicei bebe sughite când are stomacul plin. Dar poate intervene oricând, chiar și când doarme.

 

Nu te impacienta

Nu este plăcut să-l vezi pe bebe sughițând. Mai ales că îl poate ține și o jumătate de oră. Dar, fii fără grijă! Este doar un fenomen normal, banal și nedureros. E chiar un semn că bebe e sănătos, după o veche zicală.

 

Cum îl calmezi

Pentru adulți există un remediu de la bunica: să îmbibi o bucată de zahăr cu oțet și să o înghiți întreagă. Evident, pentru bebe nu merge, cum nu merge nici metoda cu speriatul. Între mese, oferă-i un mic biberon de apă. De asemenea, după ce mănâncă ține-l pe bebe timp de 20 de minute în poziție verticală, pentru a-i ajuta digestia. Alege și o tetină cu un debit mai mic, ne sfătuiesc medicii pediatrii.

În toate cazurile sughițul se oprește de la sine la un moment dat. Evident, îl poți legăna pe bebe în timpul crizei, dar vei observa că el nu este deranjat de sughiț.

 

Sughiț sau regurgitare?

E posibil ca bebe să regurgiteze puțin lapte. Dacă aceste manifestări sunt prea severe, esofagul poate suferi. Există și cazuri de reflux esofagian, când laptele reurcă în esofag, dar bebe nu îl vomită. Dacă ai dubii sau vezi că bebe nu se simte confortabil, mergi cu el la doctor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *