Bebelusii aud inca din burtica mamei

Legătura între mamă și copil începe cu mult înainte ca bebelusul sa se nasca, inca de cand acesta este in burtica mamei. Relatia cu cel mic se poate aprofunda inca din aceasta etapa, daca vorbesti cu el, daca ii canti sau daca ii pui muzica.
Undeva, între saptamanile 23 și 27 de sarcina, copilul are deja dezvoltat auzul. Sunetul clar care ajunge la el sunt bataile inimii mamei, dar, în același timp, un copil aude sunetele de conversație precum și alte zgomote din afara uterului.
La început, copilul aude sunetele care ies din corp, cum ar fi circulatia sangelui mamei, bataile inimii, sunetele de stomac si miscarile intestinale, dar si cele respiratorii. Intre saptamanile 29 și 33 de sarcina, bebelusul poate auzi sunete exterioare ridicate, cum ar fi un copil care plange sau o alarma auto. Poti observa ca cel mic te asculta, in momentul in care reactioneaza la sunet, atunci cand vorbesti, citesti sau asculti muzica, el devine activ. Incepand de la cinci luni, urechile sunt complet dezvoltate. Vei observa cu usurinta raspunsuri din partea lui la stimuli sonori.
După naștere, de îndată ce va auzi sunete familiare, poate să răspundă la ele, devine mai activ si vigilent. Nou-născutul poate recunoaste cu usurinta vocea mamei, imediat dupa nastere.
Deoarece copilul nu poate vedea și nu se poate atinge lumea din afara, auzul este singurul care îl ajută să se pregătească pentru viața de după naștere. Prin urmare, recunoașterea vocii mamei înainte de naștere ajută la formarea de relații strânse cu aceasta. De fapt, acest lucru duce la stabilirea unei relații solide cu mama, ea poate fi cauza pentru care urechea copilului se dezvolta atat de bine în uter. De asemenea, este posibil ca auzul dezvoltat inca din pantecele mamei sa aiba legutura directa si cu începutul vorbirii. Aceasta este de fapt primul pas, catre drumul lung de învățare a limbii.
Tot mai mult gravide sunt de acord ca muzica ascultata in timpul sarcinii are darul de a o relaxa atat pe mama, cat si pe fatul din burtica.
In acelasi timp, numeroase studii demosntreaza ca muzica creeaza o legatura puternica intre mama si copil si conduce la beneficii pe termen lung, cum ar fi:
- Relaxare si sentimentul de incredere dupa nastere
- Dezvoltarea intelectuala a fatului
- Intensificarea dezoltarii emotionale
- Imbunatatirea functiei senzoriale a bebelusului.
Se spune ca amintirile bebelusilor din burtica persista pana la un an dupa ce acestia au aparut pe lume. Profita de acest detaliu si fa din cel mic un Chopin in devenire ori o viitoare Celine Dion! Sau, pur si simplu, ajuta-l sa indrageasca una dintre cele mai frumoase arte.