Bebeluşul în pat cu părinţii: pro sau contra?

De abia ai venit de la maternitate cu bebe şi îţi dai seama că o chestiune importantă este noaptea. Bebe nu ştie decât că vrea să mănânce şi să fie cineva lângă el când se trezeşte. Des. Foarte des în primele luni. Unde e mai bine să se afle bebe? Citeşte materialul nostru şi vei afla opiniile specialiştilor.
Din punct de vedere practic şi sigur, camera părinţilor pare cel mai bun loc. Dacă mama şi alăptează, cu atât mai mult: astfel va evita să plece din cameră pentru a-i da să sugă celui mic. Poate alăpta şi alungită în pat, avându-l pe bebe de o parte şi de alta. Apoi, îl poate pune în pătuţul lui, instalat lângă cel al părinţilor.
Prevenirea morţii subite
Din punct de vedere al siguranţei, prezenţa copilului în camera părinţilor contribuie la reducerea riscurilor de moarte subită a nou-născutului. S-au măsurat pauzele respiratorii ale copiiilor care dorm în cameră cu părinţii şi s-a constatat că sunt mai scurte, fiindcă aceştia sunt stimulaţi de zgomotul de fond din camera adulţilor, spun specialiştii. În urma studiilor făcute s-a stabilit că nu e indicat ca mama să doarmă cu bebe pe o canapea, după alăptat, ci să-l pună pe acesta în pătuţul lui. Saltelele din patul părinţilor sunt prea moi pentru bebe, ca să nu mai vorbim de cuverturile care pot cauza sufocări. Culcă copilul pe spate, într-o cameră răcoroasă şi departe de surse de fumat.
Specialiştii recomandă culcarea copilului până la şase luni în camera parentală. În zilele noastre există atitudinea de a separa foarte repede nou-născutul de părinţi, din teama de a-i forma obiceiuri proaste. Vrem ca cel mic să nu se mai trezească noaptea. Ori, primele o sută de zile bebe nu face distincţie între zi şi noapte, iar perioadele de somn sunt foarte scurte. De abia către şase luni încep să apară plajele mai lungi de somn. Bebe are nevoie să-i audă pe părinţi respirând şi mişcându-se lângă el, aşa cum se întâmpla când era în pântecele mamei. Astfel se va simţi în siguranţă.
Când doarme în camera lui?
Unii specialişti consideră că încă de la patru luni şi jumătate bebe poate fi dus în camera lui. Astfel îşi va regla singur somnul, ştiind că are capacitatea de a o face. Dacă e nevoie părinţii pot merge în camera lui noaptea, pentru a-l linişti şi a-i vorbi încet, îndemnându-l să doarmă. Aceştia consideră că nu e indicat să-l iei pe bebe în braţe sau să-l hrăneşti, fiindcă va căpăta obiceiuri proaste. Aceeaşi specialişti ne sfătuiesc să nu ezităm să-l instalăm pe bebe în cameră cu fraţii lui mai mari, dacă există. Prezenţa acestora îl linişteşte pe bebe care va dormi mai bine.
De fapt, fiecare părinte va reacţiona aşa cum îi va dicta inima şi în funcţie de alţi factori, sociali şi economici. Să nu uităm că în tradiţia poporului nostru bebeluşii erau găzduiţi în camera părinţilor…