Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given in /home/mamistietot/public_html/wp-content/plugins/af-companion/inc/demo-importer.php on line 78
Beigli sau cozonac unguresc – Mami Stie Tot

Beigli sau cozonac unguresc

Cozonacii ungureşti Beigli sunt o alternativă excelenţă la tradiţionalii cozonaci de Crăciun. De ce? Simplu! Pentru că sunt la fel de buni (poate chiar mai buni pentru că au mai multă cremă şi mai puţin aluat), dar mai ales pentru că se fac mult mai uşor şi mult mai rapid decât aceştia. Fără prea mult frământat, fără dospire…avem timp şi de alte preparate pentru a avea o masă bogată de Crăciun!

Mulţumim Irina Modog pentru această excelentă reţetă!

Beigli sau cozonac unguresc

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 500g făină
  • 200g unt
  • 150ml lapte
  • 50g zahăr
  • 10g drojdie proaspătă sau un pliculeţ de drojdie uscată
  • 2 gălbenuşuri
  • un praf sare
  • vanilie

Pentru umplutură:

  • 250g nucă
  • 250g mac
  • 200 ml lapte
  • 100g zahăr
  • 100g stafide
  • 2 linguriţe coajă de lămâie

Pentru uns:

  • 1 ou

 

Mod de preparare:

Drojdia o frecăm cu puţin lapte şi zahăr, până se dizolvă.

Peste făina cernută într-un bol, adăugăm untul moale şi amestecăm bine.  Adăugăm drojdia, gălbenuşurile şi amestecăm uşor. Dizolvăm zahărul în laptele călduţ şi îl adăugăm puţin câte puţin în aluat. Frământăm până obţinem un aluat consistent pe care îl acoperim şi îl introducem la frigider pentru 30 de minute.

Pentru cremă, punem laptele la fiert, iar peste el zahărul şi stafidele.

Se lasă să fiarbă până când se topeşte zahărul, apoi adăugăm jumătate din cantitate peste nucă măcinată, iar cealalată jumătate peste mac.

Se amestecă fecare compoziţie bine până se obţine o cremă consistentă. Se adaugă apoi coajă de lămâie.

Aluatul îl scoatem acum de la frigider şi îl împărţim în 2 părţi egale, iar apoi frământăm câte o bilă pe care o întindem în câte o foaie subţire.

Pe fiecare foaie se întinde crema în strat egal şi rulăm aluatul, presând uşor.

Punem rulourile astfel obţinute în tavă tapetata cu hârtie de copt. Îi ungem cu gălbenuş de ou bătut. Dăm tava la frigider, până se întăreşte gălbenuşul, apoi îi ungem şi cu albuş de ou, care se lasă să se usuce la frigider.

Pentru a nu se umfla neuniform, se înţeapă din loc în loc cozonacii.

Dăm la cuptor până se rumenesc frumos.

Se lasă să se răcească, după care opţional pot fi însiropaţi uşor.

Să aveţi poftă!

12342599_1057849567593865_5345079868114250930_n

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *