Belgia, țara ciocolatei, a berii și a diamantelor


Belgia este o țară mică, dar bogată în orașe medievale.Este unul dintre cele mai puternic dezvoltate state europene, situându-se chiar printre primele 10 țări în clasamentul comerțului internațional. Belgia este o țară în care lipsește relieful montan, însă acesta este înlocuit de întinse platforme de câmpie și dealuri ce nu depășesc 700 m și de o porțiune de coastă care îi oferă acces la Marea Nordului. Ca și stațiuni se remarcă Ostende și Knokke – Heist și stațiunea balneară Spa (cunoscută încă din perioada romană).
Capitala Belgiei este Bruxelles iar cele mai importante orașe sunt Bruges, Liege, Mons, Charleroi și Anvers.
Belgia are un turism bine dezvoltat, ca urmare a accesibilității ridicate, fiind o destinație cunoscută la nivel internațional. Iluminatul puternic al autostrăzilor belgiene a făcut ca această țară să devină vizibilă chiar și din spațiu. De aceea, de foarte mult timp, NASA denumește acest focar luminos – The Belgian Window – ( Fereastra Belgiană).
Rețeaua căilor ferate belgiane este cea mai densă de pe continent, iar canalele navigabile ale Belgiei au o lungime totală de 1500 km, fiind conectate cu cele trei porturi maritime: Antwerpen, Gent și Zeebruge. Toate aceste elemente bine puse la punct ale infrastructurii au dus la dezvoltarea rapidă a turismului, care devine mult mai ușor de practicat.
O vizită în Belgia poate satisface multe gusturi, de la interesul pentru cultură, arhitectură, la cel pentru gastronomie și mondenitate.
Bruxelles este un oraș înfloritor din punct de vedere economic și remarcabil pentru arhitectura sa, pentru multitudinea de muzee. Aici își au sediul permanent atât Uniunea Europeană, cât și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. Capitala Belgiei abundă în obiective turistice de mare valoare: Grand-Place, una dintre cele mai frumoase piețe ale Europei care pe timp de vară este ocupată de vânzătorii de flori, iar la fiecare doi ani, în luna august, se creează celebrul – Covor de Flori -, Monumentul Manneken Pis, considerat de mulți belgieni ca fiind simbolul orașului, Muzeul Regal al Africii Centrale, Muzeul Horta, Palatul Regal, Catedrala Sfinților Mihail și Gavril, Parcul Mini-Europa, Atomium sau Muzeul instrumentelor muzicale.
La o distanță scurtă de capitala Bruxelles se găsește localitatea Waterloo, unde a avut loc, la 18 iunie 1815, bătălia decisivă dintre armata franceză, condusă de Napoleon I și trupele Coaliției a VII-a și unde, la fiecare 5 ani, această bătălie celebră este comemorată printr-o reconstituire la care participă peste 2.000 de soldați.

De vizitat pentru obiectivele turistice deosebite și pentru evenimentele specifice, sunt și orașele:
Anvers – chiar dacă nu este capitala țării, orașul oferă o mulțime de obiective turistice precum: Muzeul National Maritim – unul dintre cele mai renumite si mai populare muzee din Europa, Piata Centrala, Primaria – este o cladire din secolul XVI cu influențe arhitecturale italiene și flamande, Catedrala Maicii Domnului, Muzeul Plantin-Moretus (a fost înscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în anul 2005), Statuia istorică a lui Ruben, Grădina Zoologică și Portul. Un oraș al madonelor ce impresionează prin arhitectura sa elegantă. Simbolurile orașului sunt diamantele și pictorul Rubens. Primele se găsesc în imediată apropiere de gara centrală, în Cartierul Diamantelor, unde se află cea mai mare comunitate evreiască din Europa. Rubens este înmormântat într-o biserică de aici, St. Jakob, iar picturile sale pot fi admirate atât în casa memorială, cât și la Muzeul de Artă, unde se găsesc și cele mai renumite picturi ale altor pictori flamanzi.

Gent – este locul de naștere a lui Carol Quintul. Străzile vechiului oraș Gent sunt decorate cu clădiri în stil gotic. Deasupra orașului domnește Castelul Gravensmeen, simbol al puterii, sediu al margrafului Flandrei in Evul Mediu.

Bruges – centrul Flandrei de Vest, orașul se remarcă prin casele din cărămidă cu acoperișuri ascuțite și frontoanele în trepte care ajung direct la tărm. De vizitat este Biserica Maicii Domnului în care poate fi admirată ”Madona cu pruncul” a lui Michelangelo.

Liege– este orașul natal al scriitorului Georges Simenon. Principalul obiectiv turistic este râul Meuse, dar sunt de vizitat și: Palatul Prinților Episcopi, Piața Batte, Piața Sf. Lambert, Muntele Bueren și Catedrala Sf. Paul.

Mons – Situat la doar o oră de Bruxelles, Mons este un oraș bogat în istorie și tradiții. Clădirea primăriei din piața principală Grand Place, construită în secolul al XV-lea, are un turn-clopotniță, listat ca Patrimoniu Mondial UNESCO. Van Gogh a petrecut și el ceva timp în apropiere de orașul Mons înainte de a se muta în Provence. Casa sa, un mediu autentic și conservat, găzduiește acum o expoziție permanentă de reproduceri și un spectacol audio-vizual în diferite limbi. Cu toate acestea, cel mai important eveniment al anului este ‘Ducasse de Mons’ sau ‘Doudou’, datând din anul 1349, precum și ‘Frația Sfântul Gheorghe’. În fiecare an, în luna iunie, orașul Mons este plin de vizitatori care vin pentru a asista la reconstituirea Sfântului Gheorghe omorând balaurul. În timp ce balaurul își leagănă coada la mulțime, spectatorii încearcă să apuce coada și să-i smulgă părul și panglicile, ambele lucruri aducând noroc. Acest festival renumit este recunoscut de către UNESCO ca și Capodoperă a Patrimoniului Oral și Intangibil al Umanității. Anul acesta, orașul Mons va deveni Capitala Europeană a Culturii.

Charleroi – În fiecare an orașul este sediul unor expoziţii de prestigiu şi găzduieşte numeroase spectacole. Reputaţia Palatului de Arte Frumoase, Muzeul de Fotografie sau de Dans au depăşit demult graniţele Belgiei. Charleroi este leagănul benzilor desenate belgiene cu Şcoala Marcinelle ilustrată de Editions Dupuis.

Spa– este un oraș francofon din regiunea Valonia din Belgia, situat în apropiere de granița cu Germania. Este una dintre cele mai vechi și cunoscute stațiuni balneare din Europa.

Curiozități despre Belgia:
- La mică distanță de Grand-Place se găsește statueta simbol Manneken Pis. Mai mulți șefi de stat și artiști celebri au donat peste 800 de costume pentru statuetă, pentru a fi expuse la muzeul din Bruxelles.
- În Grand-Place, la fiecare doi ani, în august, Covorul de flori acoperă timp de câteva zile pavajul acestei piețe unice în lume.
- De la catedrala gotică din Anvers pornesc nenumărate alei pietruite, iar la aproape fiecare colț de stradă se găsește câte o statuie a Madonei cu pruncul, asezată cu grijă într-o firidă înaltă.
- În Belgia se produce peste 172.000 tone de ciocolată pe an în peste 2130 magazine din domeniu. Ca ingrediente se folosețte cacao naturală și nu înlocuitori artificiali.
- Sunt peste 400 tipuri de bere, de la cea albă până la cea din fructe de pădure.
- Sunt mai multe castele pe km pătrat decât în oricare altă țară din lume. Unele au zid de apărare șanțuri cu apă, altele au labirint cu arbuști de grădină pentru a nu te rătăci prin el.
- Saxofonul a fost inventat în Belgia de către Adolph Sax, în 1846. De-a lungul anului au loc mai multe festivaluri de jazz pentru a arăta dragostea pentru acest tip de muzică.