Asa cum am mai amintit intr-un alt articol, laptele matern este cel mai bun aliment pe care îl putem oferi copiilor noştri. Ştim cu toţii acest lucru, ştim cu toţii că nici cea mai bună formulă de lapte din lume nu va putea să suplinească ceea ce laptele matern poate oferi. Insa ce te faci, atunci cand mama nu poate alapta!  Exista prejudecati, din ce in ce mai des intalnite, cum ca mamele care alapteaza sunt considerate superioare celor care nu alapteaza.

Cu toate acestea, daca iti alaptezi copilul nu inseamna ca esti o mamă mai bună decât mamele care hranesc bebebusii cu formula pentru sugari. Totul tine de cum trebuie sa te ocupi de cel mic si de satisfacerea nevoilor pe care le are in fiecare etapa a vietii. Multe mamici aleg sa alapteze pe cei mici, dar sa le dea si completare cu formula. In acest caz, este nevoie de folosirea biberonului.

biberon lapte

Alegerea biberonului nu trebuie facuta la voia intamplarii. In ultimii ani numeroase companii farmaceutice au scos pe piata oferte variate de biberoane, facute in diverse forme, din diverse materiale, facand destul de dificila alegerea potrivita.

Avantajul biberoanelor inclinate la 30 grade este acela ca limiteaza patrunderea de aer – pozitia bratului este mult mai confortabila si astfel tetina este mereu plina, ceea ce impiedica inghitirea de aer; de asemenea vor fi mult mai putine gaze si balonari. Dezavantajul biberoanelor care sunt prevazute cu senzor termic ce se coloreaza la temperatura potrivita este acela ca nu merg bagate la masina de spalat vase.

Unele biberoane au un fund rotunjit sau detasabil care se poate scoate inlesnind astfel curatarea; altele au o supapa care permite patrunderea aerului pe la baza acesteia si nu prin biberon. Biberoanele mai mari, cu gatul ” larg „, sunt mult mai usor de spalat si de umplut.

Pentru hrănirea unui copil sunt necesare:

  • 2-6 sticle pentru lapte
  • tetina pentru recipientul de lapte
  • capac
  • perie de curățare a sticlelor și tetinelor
  • echipament pentru sterilizare

Pregătirea sticlutei cu lapte:

Se fierbe apa si se lasa sa se răcească timp de 45 minute. Spălați-vă mâinile și urmați instrucțiunile scrise pe ambalajul formulei de lapte. Într-o sticla sterilizata, se adaugă cantitatea necesară de formula de lapte, se adaugă apa (ideal este sa aiba in jur de 35 – 37 C), se amestecă și se inchide bine sticluta. Biberonul se  poate oferi imediat copilulului sau se pastreaza la frigider, dar nu mai mult de 12 de ore.

Atunci când hrănirea copilului se face cu biberonul, este foarte importanta igiena.  Sistemul imunitar al copilului este încă imatur și foarte vulnerabil, de aceea, dupa fiecare masa trebuie ca biberonul sa fie spalat si steriliat. Biberonul, în primul rând se spală în apă fierbinte si detergent, se freaca fiecare parte a sticlutei, precum si tetina. Se clatesc si apoi se trece la procedeul de sterilizare.

Sterilizarea se poate face în mai multe moduri: 

  • intr-o oala cu apa se pun biberonul, tetina si capacul, se  fierb timp de 10 minute și se lasă să se răcească;
  • cu lichid de sterilizare, se tin aproximativ 1 ora toate obiectele in aceasta solutie;
  • cu ajutorul sterilizatorului, care are propriul sistem de incalzire sau cel pentru apaatul cu microunde;

De retinut!

Nu puneti biberonul la cuptorul cu microunde! Incalzirea nu se face uniform, si desi peretii biberonului sunt calzi, laptele din el este inca rece, in plus microundele distrug enzimele din lapte necesare copilului.

Nu lasati laptele mai mult de o ora la temperatura camerei pentru ca bacteriile se dezvolta rapid si pot provoca diaree, iat daca cel mic nu termina laptele din biberon, aruncati restul ramas dupa o ora deoarece bacteriile deja au inceput sa se dezvolte.

Trebuie avut in vedere, ca restul de lapte ramas bebelusului sa nu se bage la congelator si nici sa fie reincalzit pentru o alta masa. Orice rest de lapte trebuie aruncat.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *