Binefacerile jocului în nisip

Începând cu vârsta de un an, copilul poate trăi nenumărate experienţe jucându-se în nisip. În prima fază el lasă nisipul să-i curgă printre degete, explorează senzaţii tactile inedite, uneori şi gustative. După această primă fază de explorare, care durează cam 18 luni, va începe, cu adevărat să se joace în nisip.
În afara amuzamentului, jocul în nisip are mai multe binefaceri. De exemplu, în plan senzorial, nisipul permite stimularea simţului tactil la copil. Atunci când îl lasă să curgă (din mână sau sită), copilul este stimulat vizual, fiindcă urmăreşte nisipul cu privirea. Umplerea unei găleţi cu nisip stimulează motricitata fină şi coordonarea ochi-mână. Acelaşi lucru se întâmplă şi când îl mută dintr-o găleată în alta sau se amuză trasând drumuri pentru maşinuţele sale. Simplul fapt de a rămâne minute întregi în poziţia aşezat forţează copilul să-şi menţină echilibrul.
Benefic pentru copil în plan afectiv
Singur în careul cu nisip, copilul este rege, singurele sale limite fiind cele ale imaginaţiei. El este singurul care decide şi face tot ce doreşte. Dacă reuşeşte să construiască un castel, va fi mândru, iar acest sentiment de valorizare va contribui în mod egal şi la dezvoltarea stimei de sine. În plus, jocul liber îi va permite să-şi dezvolte autonomia.
Este bun şi din punct de vedere social
Dacă îşi dezvoltă autonomia fiindcă se amuză singur, cu un prieten, trebuie să înveţe să împartă, să negocieze pentru ca jocul să fie reuşit, ceea ce favorizează dezvoltarea uzanţelor sociale. Şi cum un mic conflict nu e ceva rar, va învăţa şi să le regleze. Cu timpul, va ştii să-şi gereze emoţiile.
Copilul meu mănâncă nisip
Sunt cazuri în care cel mic are prostul obicei de a mânca nisip. Nu e singurul. Între 3 şi 5 ani, unul din cinci copii mănâncă adesea un pumn de nisip sau pământ. De ce? Doar pentru a-şi satisface curiozitatea. Chiar dacă grimasa e mare, cantitatea ingerată e mică. Deci nu trebuie să te alarmezi dacă este doar un obicei ocazional. Dacă însă îşi face un obicei des, consultă medicul!
O ladă de nisip acasă
După ce ai văzut toate binefacerile poate eşti tentată să-i oferi un astfel de loc acasă, în curte sau în faţa blocului. Iată câteva sfaturi ajutătoare pentru ca acest loc să fie curat şi sigur:
- instalează-l pe cât posibil la umbră. Astfel se va putea juca la orice oră din zi, cât va dori, fără să facă insolaţie. De asemenea, se ştie că la soare nisipul devine foarte fierbinte.
- acoperă nisipul cu o prelată sau o plasă când nu e folosit. Aşa eviţi să devină un loc „preferat” de pisicile sau cânii din cartier. În plus, vei împiedica formarea băltoacelor în care ţânţarii îşi depun larvele.
- schimbă nisipul o dată pe an şi alege un sortiment special. Să fie fin şi să poată fi folosit la construcţii. Astfel vei elimina riscul ca nisipul să aibă pietre ascuţite şi periculoase.
- de câteva ori pe săptămână, cerne nisipul pentru a înlătura eventualele gunoaie.
- dacă se joacă mai mulţi copii acolo, dezinfectează-l cu o soluţie de cloramină diluată. Aplică soluţia cu o stropitoare. Udă bine nisipul apoi amestecă-l cu o lopată. După 24 de ore copiii se pot juca din nou. Dezinfectează şi jucăriile.
- obişnuieşte-l pe cel mic să se spele bine pe mâni după fiecare şedinţă de joacă în nisip. De fapt, ori de câte ori vine de afară.