Oboseală, febră, lipsă de apetit… câţiva ganglioni umflaţi la nivelul gâtului, axilei sau pe abdomen. E posibil să fie semnele aşa-numitei boli a sărutului, o infecţie contagioasă foarte banală în adolescenţă.

Boala sărutului sau mononucleoza

Această infecţie se transmite prin salivă şi este cauzată de un virus din familia herpesului. Este mai frecventă la adolescenţi sau la tinerii adulţi.

Acest virus este conţinut în salivă, dar se poate propaga şi prin tuse sau expectoraţii. Perioada de incubaţie durează între 2-6 săptămâni şi creşte odată cu vârsta. Cel mai frecvent apare între 10 şi 35 de ani.

Pentru a fi depistată e nevoie de examene serologice care atestă prezenţa anticorpilor specifici.

 

Este benignă în majoritatea cazurilor

Mononucleoza este de obicei benignă şi poate trece chiar neobservată.

La preadolescenţi simptomele pot fi foarte reduse. Se pare că 9 din 10 adulţi au contactat deja boala fără nicio manifestare.

Oboseala legată de infecţie este adesea destul de importantă şi poate dispărea în câteva săptămâni, sau luni. Dar, uneori, poate fi confundată în primele stadii cu anumite afecţiuni hematologice mai grave, cum ar fi maladia Hodgkin. Cu toate acestea la adolescenţi manifestările pot fi uneori importante. În anumite cazuri pot antrena:

  • tulburări respiratorii
  • o îngălbenire a pielii
  • o mărire a splinei
  • probleme nervoase, cardiace sau reacţii autoimune

 

Ce se poate face

Mare lucru nu e de făcut. Dar trebuie răbdare. Nu se iau măsuri de protecţie deosebite, fiindcă e greu să te protejezi de o infecţie virală. Nu trebuie să uităm că infecţia nu este gravă în majoritatea cazurilor. E destul de greu de evitat contactul cu virusul care se află în saliva a 20% dintre adulţi.

Posibilităţile medicale sunt foarte limitate. Fiind o infecţie virală, utilizarea terapiei specifice (interferon, aciclovir) este rezervată formelor care apar la persoanele cu imunitate scăzută. Medicamentele antipiretice (aspirina, paracetamolul) pot fi utile pentru scădere febrei, fiindcă uneori temperatura poate depăşi 39 de grade. În faza de convalescenţă se pot lua vitamine şi minerale care te ajută să te refaci mai repede. O măsură utilă este şi odihna. În cazul unei suprainfecţii a amigdalelor, pricinuită de un streptococ, se poate administra un antibiotic, dar trebuie evitate cele derivate din penicilină (ampicilină), fiindcă pot produce erupţii cutanate şi pot duce la creşterea simptomelor bolii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *