sâmbătă,decembrie 9, 2023

Bolile colectivitatii

0

In general bolile contagioase se transmit pe cale aeriana. Este si cazul celor mai comune afectiuni, care se raspandesc in colectivitatile de la cresa si gradinita.

112-024

In perioada verii, multi copii continua sa mearga la gradinitele cu program estival, altii pleaca in tabere, iar multi merg in concediu cu parintii si apoi la bunici. Peste tot, ii pandesc pericolele bolilor determinate de virusuri. Gastroenterocolitele sunt cele mai frecvente in aceasta perioada. Insa e bine sa-ti ingrijesti copilul pentru a preveni complicatiile. Iata ce recomanda medical pediatru Mihaela Mogos:

1. ROTAVIRUSUL

Este un virus cu tropism intestinal, care da boli diareice acute, cu scaune apoase, frecvente, febra, varsaturi, stare generala alterata.
Copilul se deshidrateaza usor, prin scaun, voma si febra. Exista sapte tipuri de virusuri: A, B, C, D, E, F si G. Rotavirusul A e cel mai des intalnit si provoaca 90% din infectii. Ele sunt destul de frecvent intalnite si periculoase, mai ales cand copilul e mai mic (se deshidrateaza repede).

Tratament:
In cazurile grave de deshidratare, este necesara internarea de urgenta pentru perfuzie de rehidratare hidroelectrolitica. In cazurile mai usoare, se recurge la o dieta de excludere a dizaharidelor (lapte care contine lactoza), regim special si ceaiuri de menta.

In plus, folosim saruri de rehidratare orala, reglatoare de motilitate intestinala (de exemplu, debridat) si smecta. Trebuie sa avem rabdare sa-si revina la normal mucoasa intestinala, care e afectata foarte mult.

  • Virusul se transmite usor si se raspandeste repede in colectivitati, iar cei afectati trebuie sa fie izolati in perioada bolii.

2. GASTROENTERITELE

Sunt bolile diareice si, indiferent ce virus sau bacterie le cauzeaza, trebuie luate in serios pentru ca se distruge mucoasa intestinala, care e responsabila de absorbtia substantelor nutritive necesare pentru cresterea copilului. Apar cu predilectie pe timpul verii. Starea generala se altereaza progresiv, uneori apare febra, buzele si limba par arse, scaunele sunt apoase si dese. Copilul vomita si cateodata are dureri de burtica.

Tratament:
La aparitia unei boli diareice, dieta e foarte importanta; ea presupune scoaterea laptelui din alimentatie (mai ales daca e de vaca, pentru ca acesta contine lactoza) si introducerea unor alimente-medicament precum: supa de morcov, cu sau fara carne, orez, ceai de menta si lapte fara lactoza. Si, desigur, trebuie sa luati legatura cu medicul copilului. Unele infectii sunt destul de serioase, astfel incat necesita spitalizare.

  • Ca si in cazul rotavirusului, restul gastroenteritelor se transmit atat pe cale aerogena, cat si prin contact – tacamuri folosite in comun, fructe si legume spalate insuficient, instalatii sanitare.

3. LARINGITA

E o boala inflamatorie si/sau infectioasa, frecvent produsa de virusuri cu tropism respirator. Se manifesta prin febra (sau nu), tuse uscata (de regula, foarte sonora, „latratoare“), voce ragusita pana la afonie (disparitia vocii). Starea generala este alterata si apare uneori disfagia (durere in gat).

  • Se raspandeste prin tuse si stranut, deci si in acest caz bolnaviorii trebuie izolati.

Tratament:
Daca e o forma mai usoara, tratamentul e pe baza de antiinflamatoare (de exemplu, nurofen, paracetamol in doze optime, recomandate de medic).
Atmosfera in incaperea in care sta copilul trebuie sa fie calda si umeda.
Sunt recomandate consumul multor lichide caldute (nu fierbinti!) si repausul vocal.
Daca exista semne de suprainfectie, se administreaza si antibiotic, tot la recomandarea medicului. Oricum, trebuie vazut si tratamentul stabilitit de un medic.

Cum prevenim aceste boli:

  • E bine sa-i dai copilului doar apa din surse sigure sau imbuteliata.
  • Spala-i manutele cu apa si sapun dupa folosirea toaletei si inainte de masa!
  • Copilul trebuie sa aiba propriile tacamuri, mereu igienizate.
  • Asigura-te ca mancarea e proaspata si ferita de muste!
  • Spala bine fructele si legumele inainte de consumare!

Citeste mai multe pe mami.ro

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *