Bolile se reflectă în ochi


Ochii sunt singurul loc din corp unde se poate vedea un nerv, o arteră, o venă, fără să fie nevoie de nici o tăietură. Ochii sunt ferestrele sufletului dar în acelaşi timp sunt un bun indicator al problemelor tale de sănătate. Nu este vorba doar de afecţiunile oculare, precum cataracta sau glaucomul, ci şi despre afecţiuni sistemice, precum diabetul zaharat sau bolile cardiovasculare. Uneori, semnele acestor boli se pot vedea în ochi sau în zona ochilor cu mult înainte ca simptomele să apară.
Semne pe care le poţi remarca fără ajutorul medicului:
• Ochii roşii. Ochiul are un înveliş transparent, numit conjuntivă, care este hrănit de numeroase vase de sânge. Dacă unul din acestea se sparge, sângele poate inunda albul ochiului. O hemoragie subconjunctivală poate fi cauzată de o lovitură în ochi, dar în majoritatea cazurilor nu are cauze evidente. În unele situaţii, aceasta poate semnala o hipertensiune arterială severă sau o afecţiune hematologică.
• Ochii “bulbucaţi”. Deşi aceasta poate fi o trăsătură de familie, în unele cazuri poate indică o afecţiune tiroidiană.
• Pleoapele căzute. Această stare, care în termeni medicali are denumirea de ptoză, poate fi un simplu semn al îmbătrânirii. Totuşi, sunt cazuri în care semnalează prezenţa unei tumori cerebrale sau a unei afecţiuni neuromusculare, numită miastenia gravis. Aceasta se manifestă prin slăbirea musculaturii.
• Anormalităţi ale pupilei. Pupilele oamenilor sănătoşi sunt de obicei, dar nu întotdeauna, simetrice şi se micşorează la lumină. Uneori, una din pupile este mai mare decât cealaltă, sau se micşorează mai puţin, sau mai încet atunci când e expusă la o sursă de lumină. Aceste situaţii pot indica prezenţa unor afecţiuni precum accidentul vascular cerebral, scleroza multiplă, sifilisul, anevrismul cerebral sau prezenţa unei tumori cerebrale sau la nivelul nervului optic.
• Inele brun-roşcate pe cornee. O boală ereditară rară, boală Wilson, poate cauza acumularea de cupru la nivelul anumitor organe, inclusiv la nivelul ficatului şi creierului. Acestea se pot acumula şi pe suprafaţa corneei şi sunt inofensive, însă, netratată, boală Wilson poate fi fatală.
• Îngroşarea pleoapei. În unele cazuri, foarte rare, îngroşarea sau deformarea pleoapei este un semn de neurofibromatoză, o boală ereditară caracterizată de prezenţa unor tumori, care pot apărea la nivelul oricărui organ, inclusiv pe nervii oculari.
• Ochii galbeni. Bolile ficatului, inclusiv hepatita şi ciroza, pot da ochilor o nuanţă galbenă. Culoarea este cauzată de acumularea de bilirubină.
Indicii pe care le poate constată numai un cadru medical de specialitate:
• Depuneri arteriale. Ateroscleroza este o boală caracterizată de îngroşarea pereţilor arterelor datorită depunerilor de grăsimi şi colesterol pe peretele intern al arterelor. Uneori, cantităţi mici de colesterol se pot desprinde şi migra prin fluxul sanguin până în ochi, unde se pot depune pe arterele mici de la nivelul retinei.
• Anomalii ale nervului optic. Nervul optic este cel care transmite informaţia vizuală de la reţină la creier şi este vizibil cu ochiul liber. În mod normal, acesta are culoarea roz. Dacă culoarea este una pală, poate fi unul din primele semne ale unei scleroze multiple, tumori cerebrale sau al unui anevrism.
• Defecte retiniene. Numeroase afecţiuni, precum diabetul sau hipertensiunea arterială, pot afecta vasele de sânge şi nervii de la nivelul retinei, care poate fi astfel afectată. De asemenea, petele albe de pe reţină pot indică o infecţie cu virusul citomegalic, care poate fi cauzată chiar de infecţia cu virusul HIV.
Dacă remarci prezenţa oricăruia din aceste semne, consultă imediat un medic.