Botezul-lui-bebe
foto: razvitie-krohi.ru

Botezul este prima ceremonie importantă din viaţa bebeluşului, şi una dintre cele mai importante din întreaga lui viaţă.

Slujba Botezului este compusă din doua părţi distincte. În prima parte se citesc exorcismele, formate din patru rugăciuni: două rugăciuni sunt către Dumnezeu şi două rugăciuni sunt împotriva duhurilor necurate, împotriva diavolului, care este alungat, fiind duh necurat, care ţine sub stăpânire aceste suflete omeneşti.

A doua parte a Botezului este însăşi taina Botezului. Se sfinţeşte întâi apa botezului în cristelniţă, după care se ţine slujba Botezului în această apă binecuvântată, sfinţită. Bebe este scufundat de trei ori în apa din cristelniţă. Apoi este scos din apă, este uns pe tot corpul cu mir după care se citeşte Apostolul şi Sfânta Evanghelie de la Matei. Pe urmă este şters în locurile unde a fost uns cu mir, şi i se taie o şuviţă de păr – practic este şi prima lui tunsoare.

bebe-dat-cu-mir
foto: fotografbotez.ro

Şi aşa intră bebe în viaţă, dobândind prin harul Botezului, harul Sfântului Duh, o adevărată lumină, ca o făclie.

După rânduiala veche creştinească, bebe se botează începând de la şapte zile până la patruzeci de zile, nu mai târziu. Pentru a boteza un copil, părinții trebuie să se căsătorească religios și nașii trebuie să fie ortodocşi. De asemenea, cu rol simbolic, se alege şi o moaşă.

 

Responsabilităţile cele mai mari la botez

Naşii – sunt părinţii spirituali ai lui bebe şi vor rămâne îndrumătorii lui pentru tot restul vietii.

trusou-bebe
foto: odiami.pianetadonna.it

Naşii cumpără lumânarea de botez şi plătesc taxa de botez la biserică. Naşa primeşte copilul în braţe de la moaşă şi în unele zone, tradiţia spune că ea trebuie să îi dea bani moaşei ca simbol pentru înmânarea bebeluşului. Naşii cumpără un trusou complet (costumaş, maieu, chiloţei, pijamale, şosete, căciuliţă, botoşei, păturică, scutece ) în care va fi îmbrăcat bebe după ce este botezat. Din trusou nu trebuie sa lipsească o pânză albă (3 metri, netivită, necusută) – în care vor primi bebeluşul după botez, şi o panglică pentru înfăşat – nici prea lungă (se căsătoreşte târziu), nici prea scurtă (se căsătoreşte devreme). Unele obiceiuri specifică şi cumpărarea unor bijuterii pentru bebe, o pereche de cercei dacă este fetiţă sau un lănţişor dacă este băiat. Tot naşii trebuie să aducă la biserică cruciuliţele de pus invitaţilor în piept – naşa le va pune la biserică, vin şi ulei – vinul pentru împărtăşanie, uleiul pentru mir, prosop alb şi săpun – pentru preot, ca să se spele înainte de a boteza copilul, o icoană pe care preotul o va sfinţi şi naşii o vor dărui bebeluşului şi nu în ultimul rând, bomboane pentru a servi invitaţii la biserică.
A doua zi după botez, naşa îi va face baie lui bebe, este o baie ritualică, de „spălare a mirului”. Naşa pregăteşte apa în cădiţă, în care pune grâu, porumb, petale de flori, un ban de argint, apă sfinţită, bijuterii, miere, pietre, lapte, sare, lipici, ou şi un fulg. După băiţă, apa din cădiţă se varsă la rădăcina unui copac sau a unei plante. În lipsa naşei, moaşa este cea care preia responsabilitatea îmbăierii.

Dupa baie, naşa trebuie să-l ungă pe bebe cu mirul de la biserică şi să îl descânte cu o crenguţă de busuioc, astfel: la ochi (să vadă numai lucruri frumoase), pe cap (să fie inteligent), la guriţă (să vorbească cuvinte înţelepte), la urechi (să audă numai învăţăminte bune şi să le asculte), la mânuţe (să fie harnic), pe piept (să aibă inima iubitoare) şi la picioare (să îl ducă oriunde vrea şi să îl aducă mereu acasă, la cei dragi).

După această frumoasă ceremonie, urmează o mică masă festivă în familie iar la final, naşilor li se va oferi un mic cadou.

Moaşa – este aleasă de părinţi, în special de mamă. Moaşa cumpără pentru bebe toate hăinuţele în care vine îmbrăcat la botez. Vestimentaţia lui include costumaş, maieuţ, chiloţei, şosete şi căciuliţă. Moaşa este cea care aduce copilul în biserică la ceremonia de botez, şi i-l înmânează naşei sub binecuvântarea preotului.

prosoape
foto: rosalba-milano.it

Părinţii – aleg naşii şi moaşa. Sunt cei care aleg prenumele micuţului, de preferat un nume sfânt, din calendarul ortodox. Mama cumpără daruri pentru naşi. După băiţă, aceasta păstrează lucrurile care au fost în cădiţă într-o cutiuţă, împreună cu suviţa de păr tăiată la botez. Părinţii trebuie să aducă la biserică o foarfecă şi o cutiuţă – pentru momentul când preotul va tăia părul bebeluşului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *