Braga, băutura sultanilor


Braga este o băutură răcoritoare, cu gust dulce-acrișor, considerată o băutură a turcilor nomazi din Asia Centrală. Băutura a fost consemnată începând din secolul al X-lea iar din Asia, a ajuns în Anatolia, de unde s-a răspândit, inclusiv în Balcani. Băutura a cunoscut gloria în timpul Imperiului Otoman, când fabricarea bragăi a devenit una din principalele îndeletniciri, mai ales la începuturile imperiului.
Până în secolul al XVI-lea, braga se putea bea gratuit peste tot, dar a fost interzisă de sultanul Selim II după apariţia unei variaţiuni, numite Braga Tartar, ce conţinea şi urme de opium. Un secol mai târziu, sultanul Mehmed IV a interzis băuturile alcoolice, categorie în care era inclusă şi braga, şi a închis toate bragăriile. În acea perioadă, braga era o băutură de larg consum şi în Instabul erau 300 de bragării, cu 1.005 angajaţi.
În secolul al XIX-lea, se produceau două tipuri de bragă: braga albaneză, dulce şi nealcoolică, preferată la Palatul Otoman, și braga mai acră şi cu urme de alcool, produsă în general de armeni.
Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, fraţii Haci Ibrahim şi Haci Sadik, emigranți albanezi, au înfiinţat o brăgărie în Instanbul, în districtul Vefa, foarte aproape de centrul de distracţii Direklerarasi. Braga produsă de ei, densă şi cu gust dulce, a devenit faimoasă în oraş, și, cei doi frați au decis să-și înregistreze braga ca marca înregistrată sub numele de „Vefa Bozacisi”. Marca există și azi în Turcia, compania este condusa de un stră-strănepot al celor doi, și încă produce una dintre cele mai apreciate sortimente de braga.
Cu mai bine de 8.000-9.000 de ani în urmă, Braga era preparată în Tracia dar, și în zona Mesopotamiei. Denumirea vine de la cuvântul persan „buze” care înseamnă „mei”, folosit ca ingredient principal în unele rețete de preparare a acestei băuturi. În funcție de regiunile unde se prepară, ingredientele principale din care se produce braga sunt meiul în Turcia, grâu măcinat cu granulație mare în Kirghistan, făină albă de grâu în Crimeea, orez măcinat grosier în Turkmenistan iar, în Albania, ingredientul principal este porumbul măcinat.
Băutura răcoritoare este bogată în vitaminele A, B (B1, B2, B3, B6, B12), C, E, acid lactic, enzime și alte elemente nutritive, cum ar fi proteine, calciu, fosfor, fier și zinc.
Braga este recomandată sportivilor, femeilor gravide, vegetarienilor și, poate înlocui cu success produsele lactate.
Beneficiile consumului de braga:
- oferă energia de care are nevoie organismul.
- ajută digestia.
- stimulează secreția de lapte la femei după naștere.
- revitalizează întregul organism.
- reface flora intestinală după tratament cu antibiotice.
- ajută corpul să lupte împotriva virușilor.
- ajută la refacerea rapidă în caz de oboseală intelectuală.
- ajută persoanele astenice şi persoanele care sunt în convalescenţă.