Este un aliment care nu prea lipseşte de pe mesele noastre. Conţine calciu, este săţioasă şi poate fi savurată în diverse combinaţii, de la supă la deserturi. Află când îi poi da lui bebe brânză şi de care?

bebe-mananca-branzica

Când începi să diversifici alimentaţia celui mic trebuie să incluzi, zilnic, 500 mg de calciu. Acesta poate fi luat din lapte, iaurt, brânză. Deja de la 4-5 luni brânza poate face parte din meniul copilului tău. Puţin emmentaler topit în în piureul de legume va fi delicios. Sau în supa de legume. În funcţie de reacţia celui mic poţi varia sortimentele şi cantitatea. Evident, nu îi vei da brânzeturi prea grase sau cu mucegai când este mic. De aceea e preferabil să începi cu sortimente neutre cum este ementalerul.

 

Alege bine sortimentul

– Către 8-10 luni, când are deja primii dinţi şi poate mesteca, îi poţi da felii fine de brânză sau bucăţele mici, de preferinţă tare, nesărată şi albă. Fiindcă va fi o nouă textură pentru el s-ar putea să fie surprins. De aceea, e bine să îi pui o bucăţică în mânuţă ca să o studieze şi să o guste în voie. Îi poţi da şi sortimente de brânză moale, care se mănâncă cu linguriţa (ricotta, brânzică de casă).

Evident că este preferabil dacă ai un furnizor bun de brânză de fermă, dar să fii sigură că este făcută în condiţii de igienă perfecte.

– În nici un caz nu îi da brânză dietetică, aromatizată sau afumată. gustul lor este modificat iar aportul nutriţional e nesemnificativ.

– După vârsta de un an, brânza poate fi prezentă zilnic în alimentaţia copilului tău. Pe la un an şi jumătate îi poţi face un sandviş la gustare, iar după 2 ani poţi mări progresiv cantităţile, dar fără a abuza fiindcă brânza, pe lângă calciu are şi canităţi destul de mari de lipide şi proteine.

– În ce priveşte mărcile de brânzeturi pentru copii ele nu prezintă un interes nutriţional prea mare. Ceea ce le recomandă este doar faptul că cei mici le vor mânca cu mai multă plăcere. Deci, îi poţi da din când în când.

 

Brânzeturile nepasteurizate- pro şi contra

Evident că brânzeturile artizanale, crude, care au la bază lapte nepasteurizat, au o savoare mai mare dar sunt considerate vectori potenţiali de infecţii (listerioză, salmonella, bruceloză). Brânzeturile tari (caşcavalul, emmentalerul) sunt conservate şi acizii lor naturali blochează proliferarea bacteriilor patogene. Invers, pasteurizarea pare a fi o falsă securitate. Prin acest procedeu se distruge flora microbiană care luptă contra germenilor patogeni. Oricum, specialiştii consideră că flora microbiană a unui copil sănătos este aptă să lupte contra unei bacterii prezentă într-o brânză făcută din lapt crud.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *