Brânza un adevărat “zăcământ” de nutrienţi esenţiali

Brânza-un-adevărat-“zăcământ”-de-nutrienţi-esenţiali
foto: masalamommas.com

Se crede că brânza a fost descoperită în Orientul Mijlociu sau de către triburi turcice nomade din Asia Centrală, în cadrul cărora alimentele erau adeseori depozitate în piei de animale sau organe, pentru transport.

Cele mai vechi dovezi arheologice ale preparării brânzei, datează aproximativ din anul 2.000 î.Hr şi au fost descoperite în picturile din mormintele egiptene. Brânzeturile lor erau foarte sărate şi acre iar textura era similară branzei cottage sau celei de tip feta de astăzi. Despre consumul de brânză se crede că a început prin anul 8.000 î.Hr., cu mult înainte de dovezile rămase în istorie, care făceau referire la prima domesticire a oilor.

O legendă comună despre descoperirea brânzei povesteşte despre un nomad arab cărând lapte de-a lungul deşertului într-un recipient făcut din stomac de animal. Pe traseu a descoperit cum laptele a fost separat în brânză şi zer de către cheagul din stomac.

Mitologia greacă îl consideră drept descoperitor al brânzei pe zeul Aristeu, fiul lui Apollo.

În anul 65 d. Hr., prepararea brânzei era considerată o adevărată artă şi doar nobilii sau familiile înstărite se puteau înfrupta din ea.

În secolul al VIII-lea d.Hr, apare şi prima dovadă scrisă a existenţei brânzei. Într-o menţiune din celebra epopee Odiseea, Homer descrie cum Ciclopii preparau şi depozitau brânza de oaie şi capră. Două secole mai târziu, Italia devine centrul producţiei de brânză din Europa.

Prima fabrică pentru producţia în masă a brânzei s-a deschis în Elveţia, în anul 1815, iar 45 de ani mai târziu, în 1860, Louis Pasteur inventează procesul de fermentaţie cu bacterii.

În Marea Britanie sunt aproximativ 700 de sortimente de brânză, iar despre Franţa şi Italia se crede ca au, fiecare, aproximativ 400 de sortimente.
Statele Unite ale Americii sunt cel mai mare producător de brânză din lume, California şi Wisconsin fiind statele cu cea mai însemnată producţie.

Pe de altă parte însă, grecii şi francezii conduc clasamentul celor mai mari consumatori de brânză din lume.

Brânzeturile conţin un adevarat “zăcământ” de nutrienţi esenţiali. Sunt o importantă sursă de vitamina C, B6, B12, A, D, E și K, conţin proteine de calitate şi o mare varietate de minerale (calciu, fosfor magneziu, seleniu si zinc).

 

Beneficiile consumului de brânză:

  1. are efecte benefice asupra oaselor, densităţii osoase şi a cartilajelor copiilor, a oamenilor în vârstă şi mămicelor care sunt însărcinate sau alăptează.
  2. ajută la prevenirea cancerului.
  3. ajută la menţinerea funcţiilor organismului şi îl protejează de diverse afecţiuni.
  4. esenţial pentru creşterea celulelor, vedere şi sistemul imunitar.
  5. împiedică formarea acizilor care atacă smalţul dinţilor.
  6. determină metabolismul să ardă mai bine grăsimile.
  7. scade incidenţa bolilor cardio-vasculare.
  8. oferă senzaţie de saţietate pentru mai mult timp.
  9. stimulează imunitatea.
  10. combate stresul.
  11. ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge.
  12. previne și tratează degenerescenţa maculară.
  13. protejează şi menține pielea suplă, sănătoasă şi strălucitoare.
  14. stimulează contracţiile în timpul travaliului.
  15. vindecă migrene şi dureri de cap.
  16. induce somnul.
  17. menține părul sănătos și strălucitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *