Brânzoaice

Pentru o zi minunată de weekend, o porţie delicioasă de brânzoaice calde cu brânză, aromate şi pudrate, reprezintă o alegere excelentă. Iată aşadar o altă reţetă aparţinând Florentinei Vasilescu.
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 40 g drojdie
- 4 ouă
- 200 g de zahăr
- coajă rasă de la o lămâie şi o portocală
- 2 fiole de esenţă de vanilie
- 350 ml lapte
- 100 g de smântână
- 100ml ulei
- o linguriţă de sare
- făină cât cuprinde
Pentru umplutură:
- 250 g brânză vacă (dulce sau sărată după preferinţe)
- 4 linguri zahăr
- 1 lingură cu vârf de griş
- coajă rasă de lămâie
Mod de preparare:
Se pune făină într-un vas mai mare, se face o gaură în mijloc şi se adaugă drojdia amestecată cu 3 linguri de zahăr şi 50 ml lapte. Se lasă 5-10 minute să crească, se adaugă apoi coaja rasă de lămâie şi portocală.
Cele 4 ouă se bat bine şi se amestecă cu 200g de zahăr şi laptele călduţ, până se topeşte zahărul. Se adaugă peste maia împreună cu smântâna şi vanilia şi se frământă bine până se încorporează toate.
Treptat, se adaugă ¾ din cantitatea de ulei şi se frământă încontinuu, apoi se lasă 20 de minute să se odihnească.
Frământăm şi a două oară cu restul de ulei şi se mai lasă 20 de minute.
După ce a crescut, se pune ulei pe masă de lucru, se taie în părţi de câte 600g şi se împarte bucată de 600g de aluat în 10 buctii ce se fac mingiuţe cu dosul palmei.
Se întind bine, iar în mijloc se pune din compoziţia de brânză.
Umplutura se obţine prin mărunţirea brânzei şi amestecarea ei cu restul de ingrediente.
Brânzoaicele se aşează pe o tavă tapetată cu foaie de copt sau unsă cu puţin ulei.
Deasupra le ungem cu pensula cu 2 gălbenuşuri, 4 linguri de lapte şi o lingură de ulei amestecate bine.
Le lăsăm 5 minute până se încinge cuptorul la 175 de grade şi le lăsăm apoi până se rumenesc frumos.