Braşov – Ce este de văzut în cel mai vizitat oraş al României

Mărginit de vârfurile Carpaţilor de Sud şi împodobit cu arhitectură gotică, barocă şi renascentistă, precum şi cu o bogăţie de monumente istorice, Braşovul este unul dintre cele mai vizitate oraşe din România. Datorită poziţionării geografice, la intersecţia Moldovei cu Valahia, Braşovul a avut o creştere economică rapidă, devenind una dintre cele mai importante pieţe de desfacere a Transilvaniei.
Aşa cum ne putem imagina, oraşul a avut o istorie tumultoasă. Zidurile de apărare au fost construite între secolele XV şi XVII, ca o consecinţă a atacurilor repetate din est şi sud. O parte importantă a zidurilor cetăţii a rezistat până în zilele noastre. În 1688, când armata austriacă a cucerit Transilvania, Braşovul a fost ultimul bastion cucerit. Anul 1689 a fost apoi cel mai greu an din istoria oraşului, deoarece pe 21 aprilie un incendiu a mistuit mare parte din oraş şi a omorât 3000 de oameni. Majoritatea caselor au fost distruse, iar Biserica Sfânta Maria, afumată de incendiu, a devenit Biserica Neagră. Oraşul a fost reconstruit rapid.
Indiferent cât timp veţi petrece pe aceste meleaguri primitoare, imediat ce ajungeţi aici, după o bine meritată masă la unul dintre restaurantele din Braşov, trebuie să purcedeţi la plimbare, întrucât obiectivele abundă şi niciunul nu este mai prejos!
Locuri de vizitat în Braşov
Din punct de vedere cultural şi educaţional, în Braşov puteţi vizita Prima Şcoală Românească, Teatrul Dramatic Sică Alexandrescu, Opera Braşov, Filarmonica Gheorghe Dima, Biblioteca Universităţii şi Anticariate ce pot oferi mereu o carte bună (şi foarte ieftină) celor ce îndrăgesc literatura.

Chiar şi pentru necredincioşi, acest oraş are câteva temple şi biserici demne de vizitat, dacă nu din pură credinţă, măcar din curiozitatea de a admira arhitectura deosebită de aici de care se bucură lăcaşuri precum Biserica Neagră, Biserica Sf. Nicolae, Biserica Sf. Bartolomeu, Biserica Sf. Gheorghe sau Sinagoga.

Muzeele sunt şi ele în număr foarte mare pe teritoriul Braşovului sau în apropiere, cum ar fi Castelul Bran, Muzeul de Istorie Braşov, Muzeul Fortificaţiilor din Ţara Bârsei, Turnul Negru, Turnul Alb, Muzeul de Etnografie sau Muzeul Civilizaţiei Urbane.

Şi pentru că lista bogăţiilor istorice şi culturale nu se poate încheia atât de repede fiind vorba despre un oraş cu aşa o vechime precum Braşovul, mai aveţi de văzut şi alte monumente impresionante ce au supravieţuit miraculos timpului cum ar fi Troiţele din Schei (cea mai veche fiind din 1291), Aleea După Ziduri, Casa Negustorilor, Strada Sforii, Poarta Ecaterinei şi celebra Piaţa Sfatului.

Pe lângă obiectivele de o importanţă majoră în istorie cum ar fi cele menţionate mai sus, ca orice oraş, şi Braşovul, mai are încă multe locuri, de această dată naturale, pe care trebuie să le vedeţi şi admiraţi. Locuri ideale pentru odihnă şi relaxare după plimbările lungi pot fi Parcul Titulescu, Parcul Trandafirilor, Scuarul Berzei sau Scuarul Mihai Eminescu. De asemenea dacă ieşiţi puţin din oraş va puteţi bucură de un peisaj deosebit precum cel din Poiana Braşov.
