Bulgaria, ţara trandafirilor


Bulgaria este o ţară pitorească şi autentică care oferă posibilităţi variate fiecarui turist, ospitalitate, natură, istorie şi o cultură unică. Este o experienţă interesantă şi incitantă atât pentru iubitorii litoralului însorit, cu nisip fin şi de calitate cât şi pentru împătimiţii sporturilor de iarnă. Şi cei pasionaţi de tradiţii, cultură şi istorie vor avea locuri interesante de descoperit.
Aflată la intersecţia drumurilor europene cu cele din orient, Bulgaria a avut un trecut tumultos, care se ilustrează şi în prezent în înfăţişarea acestei ţări. Fiind o punte între Europa şi Asia, Bulgaria îmbină într-un mod plăcut influenţele orientale cu cele occidentale, situându-se chiar la graniţa dintre aceste două lumi fermecătoare, puternice, dar diferite prin concepţie, cultură, spiritualitate, tradiţii şi obiceiuri. Bulgaria este mărturia îmbinării acestor două sfere culturale, a aculturaţiei care a avut loc aici. Chiar dacă în proporţie de 84% populaţia bulgară este de religie ortodoxă, simbolul islamului – Moscheea – este foarte des întâlnită.
Bulgaria se poate mândri cu un fond turistic destul de bogat, atât natural, cât şi antropic. De la litoralul Mării Negre la impunătoarele piscuri Balcanice, de la Dunăre la câmpiile înverzite, de la satele pescăreşti la vestigiile romane, Bulgaria are cu ce încânta chiar şi pe cei mai pretenţioşi în materie de obiective turistice. Bulgaria oferă o oază de linişte, dar şi posibilitatea practicării multor activităţi, precum itinerariile prin munţi, practicarea sporturilor de iarnă, a sporturilor nautice, a ciclismului pe aleile amenajate pe o distanţă de 37.000 de km ce străbat parcuri naţionale şi rezervaţii naţionale, sau pur şi simplu vizitarea moscheelor sale, a satelor rustice, a bisericilor pictate şi participarea la activităţile culturale şi folclorice.
Capitala Bulgariei este Sofia, iar cele mai importante oraşe sunt Plovdiv, Varna, Burgas, Ruse, Stara Zagora, Plevna, Bazargic, Veliko Turnavo, Bansko, Rila, Sliven şi Shumen.
Bulgaria este o ţară diversificată, polivalentă, care oferă multiple posibilităţi de practicare a turismului.

În ultima perioadă, cea mai mare dezvoltare a căpătat-o turismul litoral. Datorită investiţiilor străine, pe ţărmul bulgăresc al Mării Negre au prins contur mai bine de 20 de staţiuni, unele deja înfiinţate, fiind doar modernizate, iar altele fiind construite de la zero. Începând cu Kaliakra si terminând mai la sud de Burgas, litoralul bulgar cuprinde următoarele staţiuni: Rousalka, Kavarna, Balcik, Albena, Nisipurile de Aur, Riviera, Sunny Days, Sf. Constantin si Elena, Varna, Kamchia, Obzoi, Elenite, Sunny Beach, Nessebar, Ravda, Pomorie, Sozopol, Dunes, Primorsko, Kiten, Izarevo, Antopol şi Sinemoretz. Staţiunile Burgas şi Varna au de asemenea şi statut de oraş, aici fiind foarte dezvoltată funcţia de transport (port, aeroport). Însă potenţialul turistic nu se limitează doar la acest tip, practicabil cu precădere în sezonul estival.
Al doilea tip de turism bine dezvoltat în Bulgaria, însă nu la fel de cunoscut la nivel internaţional ca cel litoral, este turismul montan. Potenţialul Bulgariei pentru dezvoltarea turismului montan este foarte mare. Bulgaria reprezintă alegerea idela privind raportul calitate-preţ. Oferă atât pârtii amenajate corespunzător pentru practicarea sporturilor de iarnă în cele mai bune condiţii cât şi preţuri accesibile pentru aceste serivici. Printre cele mai cunoscute staţiuni de schi de aici se numară: Bansko, Pamporovo şi Borovets. Bansko chiar este considerat a fi cel mai bun centru de schi din Europa de Est. Dar turismul montan cuprinde şi un sezon estival, de drumeţii şi ascensiuni montane. Există multe trasee marcate, precum şi spaţii de cazare specifice zonei montane, cum ar fii cabanele montane, refugiile, pensiunile sau chiar ceva mai autentic – stânele. Aici, se poate pătrunde mai adânc în tainele şi tradiţiile acestei ţări, care se păstrează mai bine în spaţiul montan.

Practicarea turismului în Bulgaria nu se rezumă aici: turismul cultural, de sănătate, turismul rural, agroturismul, ecoturismul sau turismul ştiinţific sunt alte variante atractive pentru a te alătura celor care vizitează această ţară. De asemena, în Bulgaria pot fi admirate imensele culturi de trandafiri- simbolul naţional, călărind sau făcând ciclism.

Bucătăria bulgărească este un motiv în plus pentru o vizită în Bulgaria. Aceasta este în cea mai mare parte o moştenire lăsată de traci şi păstrată cu sfinţenie până în zilele noastre. Bulgarii sunt foarte cunoscuţi pentru minunata lor ciorbă de burtă, pentru iaurtul preparat după o reţetă veche de 4000 de ani, pentru supa de castaveţi cu iaurt şi bineînţeles pentru cele mai specifice preparate cum ar fi salata shopska sau brânza feta păstrată în saramură – unică în lume. Bucătăria bulgară nu ar fi însă completă fără „cheverme” (un tip de barbeque specific) şi fără vinul renumit peste hotare.
Curiozităţi despre Bulgaria:
- Bulgaria este singura ţară din Europa care nu şi-a schimbat numele de când a fost fondată.
- Primul ceas digital din lume, a fost inventat de către un bulgar. Numele lui era Peter Petrov.
- Iaurtul bulgăresc are un gust unic, deoarece bacteriile folosite se găsesc în mod natural numai în Bulgaria. Ei exportă această bacterie în lumea întreagă astfel ca şi alte ţări să poată face propriul lor iaurt.
- Cea mai veche comoară de aur, datând de mai mult de 6.000 de ani, a fost descoperită în Bulgaria.
- În Bulgaria, s-a descoperit cel mai bătrân stejar din lume, în oraşul Granit. Vârsta acestuia este de 1650 de ani.
- Bulgarii au fost primii care au folosit alfabetul chirilic, care este folosit şi în prezent în Rusia. Alfabetul chirilic a fost adoptat de către Primul Imperiu Bulgar în 681 AD.
- Cântecul popular bulgar “Izel Voi Delyo Haydutin“, este una dintre piesele înregistrate şi trimise în spaţiu pentru programul spaţial Voyager, care avea drept scop să intre în contact cu inteligenţa extraterestră.
- Inventatorul primului calculator electronic, profesorul John Vincent Atanassoff de la Universitatea de Stat din Iowa are origini bulgare.