Bunica se bagă în toate

Suntem convinse că mamele noastre îşi doresc cu ardoare să ne ajute după ce devenim mămici, dar nu se întâmplă aşa mereu. Adesea ele îşi iau rolul prea în serios şi sunt acaparatoare sau chiar dictatoriale. Ce poţi face?

Multe dintre mame cred că fac bine inunându-ne cu sfaturi şi cunoştinţe, dar de multe ori ele depăşesc limitele pe care suntem dispuse să le acceptăm. Cea mai bună metodă de a evita ca bunica să se bage în viaţa ta într-un grad deja inconfortabil este să ai o discuţie cu ea înainte de naşterea lui bebe şi să stabiliţi limitele împreună pentru a avea timp să şi le însuşească.

Cum le stabileşti

Mai întâi vorbeşte cu bărbatul tău şi stabiliţi împreună responsabilităţile fiecăruia, care vă privesc în mod direct pe voi, părinţii. Apoi decideţi ce ajutor veţi primi de la bunica. Iată câteva sugestii:

  • bunica nu trebuie să critice, să judece sau să comenteze acţiunile şi deciziile părinţilor.
  • va trebui să respecte alegerile părinţilor privind somnul, alimentaţia, medicaţia, educaţia, disciplina celui mic.
  • înainte de a cumpăra ceva pentru cel mic, de a ieşi cu el undeva sau de a-i face o surpriză, bunica va trebui să verifice împreună cu părinţii oportunitatea gestului şi calitatea lui.

bunica

Bunica e peste tot

Ca în orice problemă legată de relaţiile umane, cea mai bună metodă este să-ţi comunici dorinţele celeilalte persoane, respectându-i personalitatea şi sentimentele. Alege momentul oportun, când nu eşti sub imperiul emoţiilor şi spunei sincer ce anume nu îţi place la ea.

Îi poţi explica bunicii că îi înţelegi rolul, dar există câteva limite rezonabile pe care trebuie să le respecte. Bunica mai poate greşi cu o prăjiturică dată seara, dar să nu îi dea un medicament considerând că cel mic nu are nevoie, deja nu e bine.

Dacă bunica o ţine pe a ei şi ia comentariile tale drept atac, sau refuză să respecte înţelegerile avute, poate ar fi mai bine să luaţi o pauză şi să răriţi un pic vizitele. Astfel bunica va avea timp să asimileze comentariile şi să reflecteze la ele.

E important să ştii să exprimi ce nu îţi convine. E normal şi să vrei să fii responsabilă de deciziile care se raportează la copilul tău. Dimpotrivă, nu poţi trece peste un sfat bun. Experienţa bunicilor este importantă şi trebuie să alegem din ea ce ne convine, fără să ne simţim vinovate că nu acceptăm totul. Şi părinţii noştri au făcut greşeli, ca noi toţi.

Renunţarea

În anumite situaţii, în ciuda numeroaselor discuţii avute după regulile stabilite, bunica nu vrea să înţeleagă nimic. E clar că nu e vina ta. Important este că ai încercat să îţi impui nişte limite pe care bunica era datoare să le respecte, fiind conştientă de sentimentele ei. Dacă vei considera că o pauză lungă poate fi benefică pentru copil şi familie, poţi lua această decizie. Chiar dacă nu vrem acest lucru pentru copil, e bine ca situaţia să fie clară şi corectă, fără concesii. Altfel există pericolul ca nemulţumirea să explodeze într-o zi şi să producă rupturi ireparabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *