Câte şcoli şi grădiniţe sunt defapt autorizate ISU în România? Iniţial erau numai 7% dintre cele 19.000 de şcoli…

foto: thesafetyvillage.com

Câte şcoli şi grădiniţe sunt defapt autorizate ISU în România? Iniţial erau numai 7% dintre cele 19.000 de şcoli...
foto: thesafetyvillage.com

În urmă cu o săptămână îmi puneam problema dacă în această ţară, în care tinerii mor mergând la un spectatol, putem sta liniştiţi că cei mici, printre care şi copilul meu, sunt în siguranţă în şcolile şi grădiniţele unde merg zi de zi, fie acestea de stat sau din sistemul privat (vezi articol complet aici: https://mamistietot.ro/intr-o-tara-in-care-tinerii-mor-mergand-la-un-spectacol-este-copilul-meu-in-siguranta-in-scoli-si-gradinite/).

Se pare că temerile mele, au fost defapt perfect fondate, întrucât marea majoritate a acestor instituţii nu sunt nici măcar autorizate ISU, după cum declară premierul interimar. Ce să mai vorbim de pregătirea personalului de a face cu adevărat faţă în situaţii de urgenţă? Ce să mai vorbim de simulări periodice ce ar trebui să fie obligatorii, pentru ca şi copii să ştie cum să reacţioneze în astfel de situaţii? Ce să mai vorbim de instruirea personalului în sensul de a acorda prim ajutor în caz de necesitate. Deja acestea se pare că sunt idei din alte filme, ce nu au legătură cu ţara în care trăim noi.

Iată aşadar cum Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a afirmat sâmbătă că, din cele 19.000 de şcoli din România, doar 7% au autorizaţie cu privire la protecţia contra incendiilor: „Pe baza principiului pe care l-am anunţat deja, al transparenţei, pentru că nerecunoaşterea problemelor nu înseamnă rezolvarea lor, vă răspund şi în calitatea pe care o am încă de deţinător al portofoliului de la Educaţie: din cele 19.000 de şcoli din România, doar 7% au autorizaţie (…), cu privire la protecţie contra incendiilor (…) 1.295 de şcoli mai exact”, a răspus Cîmpeanu, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, citat de Agerpres, la întrebarea câte şcoli şi grădiniţe din Bucureşti şi din ţară au avize de la ISU.

Procedura de autorizare pentru pază şi securitate contra incendiilor „nu este nici simplă, nici rapidă şi nici ieftină” a explicat Cîmpeanu.

„S-a ajuns în timp prin faptul că această autorizare nu este nici simplă, nici rapidă şi nici ieftină. Proiectul de autorizare trebuie făcut de către factori atestaţi. Are costuri ce se situează între 10, 12 – 15.000 de euro şi durata de realizare de 6, 7, 8, 12 luni în funcţie de complexitatea fiecărei clădiri, fiecărui amplasament. Există o slabă capacitate cu privire la asigurarea acestor servicii. A existat şi o atenţie insuficientă acordată în ultimii 25 de ani acestui aspect”, a mai spus premierul interimar, întrebat cum explică acest lucru.

Aflăm însă de la stiripesurse.ro, că duminică seară, Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a declarant ca urmare a anunţului său prin care susţinea că doar 7% din şcoli au avize de protecţie împotriva incendiilor, alte 4.000 de şcoli „şi-au adus aminte” că deţin un astfel de aviz.

„În momentul când am anunţat că 7 % dintre cele 18.799 de şcoli (…), în valoare absolută 2.895 de şcoli, au autorizaţie PSI şi restul nu au, ştiţi ce s-a întâmplat? La nivelul Inspectoratelor Şcolare, în colaborare cu administraţia locală – pentru că şcolile sunt în sarcina administraţiilor locale -, a fost o mobilizare exemplară de a căuta acele avize PSI şi au reuşit să găsească: de la 2.895 s-au înregistrat în baza de date până la 6.866. Încă aproape 4.000 de şcoli şi-au adus aminte că au avize”, a afirmat Cîmpeanu, care este şi ministru al Educaţiei, la Antena 3.

Premierul interimar a mai adăugat că responsabilii din educaţie au încercat să îl convingă că „9.000 de clădiri din unităţi de învăţământ nu au nevoie de aviz PSI”.

„Este foarte straniu. Au o interpretare a unor acte normative (…) prin care vor să demonstreze că nu este necesară obţinerea acestui aviz. Şi tocmai de aceea se află pe agenda preocupărilor, prioritar, poate chiar în şedinţa normală de guvern de miercuri, vom vedea care este coerenţa legislativă în acest domeniu. Am luat exemplul şcolilor, dar nu este vorba numai de şcoli, este vorba şi de spitale. (…) Vom face o analiză completă de risc la explozii, cutremure, incendii, cu echipe mixte ISU şi Inspectoratul de Stat în Construcţii. Dar asta numai după ce vom analiza coerenţa cadrului legislativ”, a mai spus Cîmpeanu.

Concluzia…o trageţi voi!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *