Cafeaua turcească

Aşa cum am  mentionat într-un alt post despre cafea, este singura dependență pe care mi-o permit. Pană nu demult, cafeaua o serveam doar în oraş.
Mergând din ce în ce mai des prin Turcia, am început să deprind o parte din obiceiurile şi cultura locului. Un loc aparte în această cultură a turcilor îl are cafeaua. O sa va spun pe  scurt cum se face acea cafea cu un miros savuros, îmbietor şi aromat …
cafea turceasca
Ce este atât de special la cafeaua turcească? Aceasta este obtinută dintr-un amestec de cafea Arabica, măcinată foarte fin. Pentru a-i da un gust usor condimentat, în timp ce cafeaua este măcinată, se adaugă boabelor de cafea, nucşoară.
Pentru a rezulta o cafea reuşită, recomand folosirea a 1 linguriţă de cafea cu vârf, 2,5 cuburi zahăr şi 1 ceaşcă apă rece de persoană. Ibricul se pune la foc mediu iar cafeaua se amestecă uşor de 1-2 ori. Atat cafeaua, cat si zaharul se pun inca de la inceput in apa. Când este pe punctul de a fierbe, spuma se ia şi se împarte în mod egal în ceşti după care se mai lasă puţin pe foc. Atunci când cafeaua este gata să fiarbă a doua oară se ia de pe foc şi se toarnă uşor peste spuma din ceşti. Se obţine o cafea turcească cu multă spumă.
Aaaa….si să nu uitaţi ciocolata …
În restaurente, în general lângă cafeaua turcească se primeste şi un pahar de apă. Acesta nu este pentru a combina cu cafeaua astfel încât să nu vă ardă gura ci pentru a vă clăti cerul gurii înainte de a bea cafeaua, astfel încât să simţiţi aroma cafelei în toată splendoarea ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *