Caisele nectarul zeilor
Foto: hero.ch

 

Originea caisului se pierde în negura timpului. Cu toate astea, dovezile arheologice arată că acesta era cultivat în India și China cu mai bine de cinci mii de ani în urmă.

Cu multe secole înainte de Hristos, grecii au adus de pe teritoriul Armeniei de astăzi primele caise uscate și primii sâmburi de cais, cu care au sădit livezi. Fermecați de gustul caiselor, grecii l-au considerat un nectar al zeilor, iar caisele au devenit ofrande pentru Divinitate.

Numindu-i ”Prunus armeniaca”, adică ”pruni de Armenia”, romanii au preluat caișii de la greci și i-au răspândit în toată Europa și în Africa.

În stravechile civilizații asiatice se credea că cei care consumă aceste fructe binecuvântate vor beneficia de un trup tânăr și viguros, dar și de o minte ageră, până la vârste înaintate.

 

Caisele crude sunt surse preţioase de vitamine, minerale şi substanţe nutritive. Printre acestea se numără potasiul, fosforul, calciul, riboflavina, fierul, vitamina A, magneziul, zincul, betacarotenul, vitamina C, seleniul, manganul, tiamina, cuprul, folaţi, vitamina B6, acidul pantotenic şi colina.

 

Beneficiile consumului de caise:

  1. previne astmul și afecțiunile pulmonare cronice.
  2. asigură un bun tranzit intestinal.
  3. reduce riscul de degenerescență maculară.
  4. protejează inima și vasele de sânge,
  5. previne tulburările digestive.
  6. scade nivelul de colesterol rău din sânge
  7. previne constipaţia cronică.
  8. protejează de acţiunea radicalilor liberi care pot afecta ţesuturile şi celulele corpului.
  9. previne apariţia ulcerului.
  10. ajută la eliminarea toxinelor din organism.
  11. combate astenia şi stările depresive.
  12. stopează pierderile de memorie.
  13. tratează insomnia.
  14. luptă împotriva infecţiilor din organism.
  15. echilibrează nivelul de provitamina A.
  16. întăreşte sistemul imunitar.
  17. previne instalarea anumitor forme de cancer, printre care şi cancerul de prostată.
  18. asigură o bună funcţionare a sistemului cardiovascular.
  19. ajută la dezvoltarea corectă a oaselor și la menținerea densității osoase.
  20. protejează sistemul cardiac de numeroase boli, precum ateroscleroza, infarctul miocardic sau atacul vascular cerebral.
  21. controlează simptomele artritei sau gutei.
  22. menține sănătatea pielii și întârzie primele semne de îmbătrânire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *