Calzone, pizza împăturită

Pizza, un alt preparat atât de ofertant şi atât de versatil…este alegerea potrivită pentru orice ocazie. Există câte o variantă pentru gustul fiecăruia, important este că aluatul să aibă consistenţa potrivită: nici prea moale, nici prea uscat, nici prea pufos, nici pera crocant, nici prea gros, nici prea subţire. Dacă aţi făcut un aluat bun…restul ţine doar de imaginaţia şi de preferinţele fiecăruia.
Iar pizza Calzone nu este numai alegerea ideală pentru o seară în familie, dacă este servită proaspătă şi caldă. Ea reprezintă o alegere grozavă şi pentru pacheţelul de şcoală sau pentru gustarea de la birou de a doua zi…întrucât în mod surprinzător, este chiar mai gustoasă ziua următoare 🙂
Mulţumim Irina Modog pentru reţeta ta minunată şi pentru această idee grozavă de gustare!
Ingrediente:
Pentru aluat :
- 500g făină
- 280ml apă călduţă
- 1 pliculeţ drojdie uscată
- 4 linguri ulei de măsline
- un praf de sare
- un praf de zahăr
Pentru umplutură :
- ciuperci
- măsline
- porumb
- şuncă
- caşcaval/parmezan ras
- mozzarella/telemea
- 2 gălbenuşuri
- ardei roşu
- ardei verde
- sos de roşii
- piper
- sare
- oregano
- busuioc
Mod de preparare :
Drojdia se freacă cu puţin zahăr şi cu puţină apă până se lichefiază. Într-un bol punem făina cernută, iar în mijlocul ei se face o adâncitură unde se toarnă maiaua, apoi se pune un praf de sare, uleiul şi începe să se frământe adăugând câte puţină apă.
Aluatul se frământă bine şi se lasă la dospit pentru 20-30 de minute, la loc călduţ şi acoperit cu un prosop.
Între timp se pregătesc şi ingredientele pentru umplutură, maruntindu-le după bunul plac: cubuleţe, feliuţe, rondele, sau date pe răzătoare.
Se împarte apoi aluatul crescut în două părţi egale, sau chiar în 4 dacă doriţi să le faceţi mai micuţe.
Întindem aluatul, iar peste el presăram brânzeturile amestecate cu gălbenuşuri, iar apoi presăram restul de ingrediente. Se presară sare, piper, oregano, busuioc.
Împăturim aluatul, apoi marginile le răsucim pentru a nu ieşi umplutura.
Opţional deasupra se poate unge aluatul cu un ou bătut şi presăram oregano.
Se aşează fiecare bucată pe hârtie de copt într-o tavă de cuptor şi se introduce la cuptorul preîncălzit la foc potrivit spre iute, până se rumeneşte frumos pe ambele părţi.
Să aveţi poftă!