Cameră-bio-pentru-bebe

Cu toţii ne dorim să oferim copiiilor noştri o viaţă cât mai sănătoasă. E bine să ai în vedere şi spaţiul în care cel mic îşi petrece o bună parte a timpului, camera lui. Alege materialele potrivite pentru un mediu cât mai sănătos.

Fără poluanţi. Din studiile făcute se pare că 40% din camera copilului prezintă surse de poluare peste valorile recomandate. Dacă ne gândim că cei mici petrec, în medie, 22 de ore în aceste spaţii avem de ce să ne îngrijorăm, mai ales dacă ţinem cont că sistemul lor respirator este încă imatur. Toi aceşti factori poluanţi se află la originea numeroaselor tulburări: alergii, astm, iritaţii ale mucoasei. Prima pe listă este formaldehida, considerată cancerigenă de către OMS. Or, se ştie că această substanţă este un conservant sau liant al multor produse industriale. Se află în mobila nouă din lemn melaminat şi vopsit, în parchet, în jucării. Iată, de ce trebuie să fii atentă atunci când decorezi camera lui bebe.

Podelele. Alege soluţia fără riscuri. Cea mai bună variantă rămâne lemnul. Stejarul, castanul sau bambusul necesită mai puţine tratamente. E bine să alegi lemnul brut pe care îl poţi trata ulterior cu ulei vegetal pe bază de in. Ai grijă ca adezivul să fie ecologic, cât mai natural, fără solvenţi. Evită mocheta! Este cea mai poluantă. Dacă alegi covoare, mergi pe sisal, cocos, iută. Sau chiar linoleum natural, compus din ulei de in, lemn, spre deosebire de cel din PVC. Lipeşte-l cu un adeziv fără solvenţi.

Vopsele ecologice. Există multe tipuri de vopsele ecologice. Chiar dacă se usucă mai greu, au pigmenţi naturali şi sunt preferabile celor chimicie. Vopselele pe bază de apă conţin mai puţini solvenţi decât cele pe bază de ulei. E preferabil ca vopselele să nu fie sintetice, chiar dacă afişază etichete bio.

Saltele 100% naturale. Pentru a evita alergiile şi astmul e bine să alegi saltele din materiale naturale. Fie din bumbac bio, care reglează temperatura şi absoarbe umiditatea fără să o reţină. Fie din fibre de cocos, biodegradabile în întregime, care pe lângă confortul termic asigură şi o evacuare rapidă a umidităţii. Mai poţi opta pentru lâna virgină netratată sau latexul natural. Cea mai bună ar fi un amestec din toate aceste materii prime: saltea din fibre de cocos şi latex natural, îmbrăcată în lână virgină şi husă de bumbac bio.

Cameră-pentru-bebe

Evită mobilerul toxic. Alege mai degrabă mobilă fabricată din lemn local, decât unul exotic. Preferabil să fie netratat, provenind din păduri de castan, stejar. Le poţi vopsi ulterior cu vopsele naturale. Este bun şi mobilierul din bambus, un lemn care creşte natural şi nu necesită pesticide. Evită mobilierul din aglomerat, fiindcă conţine formaldehidă. Dacă, totuşi optezi pentru un astfel de mobilier pentru camera lui bebe, cumpără-l cu câteva luni înainte de naşterea micuţului şi ţine-l în garaj sau în aer liber pentru a elimina compuşii chimici înainte de utillizare.

Nu ignora nocivitatea undelor electromagnetice. Bebeluşii sunt persoane cu risc. Creierul lor nefiind încă dezvoltat va fi de două ori mai permeabil undelor decât cel al adulţilor. Instalează routerele cât mai departe de camera lui şi activează Wi-Fi numai când e necesar. Dacă utilizezi interfonul pentru bebe, pune-l cât mai departe de el. La fel şi mobilul. Mai bine utilizează telefonul fix.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *