În zilele noastre copiii mici au canale TV dedicate lor, inclusiv desene animate fără sonor. Scopul lor, ar fi să îi lase pe părinţi să stea liniştiţi în timp ce micuţii lor „învaţă” ceva. În realitate, micuţii nu numai că nu învaţă nimic, dar suportă şi efectele negative aferente acestei îndeltniciri în aparenţă benefică.

bebe-telecomanda-televizor

Americanii, dar şi francezii, au întreprins tot mai multe studii în ultima vreme pentru a urmări efectul televizorului asupra dezvoltării creierului, atât la copii cât şi la adulţi. Evident, la copii efectele sunt multe mai grave şi pe termen lung, fiindcă ei sunt în perioada de formare şi dezolvare a creierului. Or s-a stabilit clar că privitul la televizor al unui copil (sub doi ani este interzis), conduce la grave probleme de dezvoltare intelectuală care se vor manifesta mai devreme sau mai târziu.

Televizorul nu „deşteaptă”copilul

Psihanaliştii care s-au ocupat de studii au afirmat clar că aceste emisiuni dedicate nu îi ajută pe copii deloc, contrar celor afirmate de fondatorii canalelor tv respective. Bebeluşul este o fiinţă care învaţă prin contact direct şi interacţiune. Acestea ajută dezvoltarea creierului. Or televizorul nu este o realitate, deci nu oferă copilului elementele care îi permit să facă legătura cu un alt lucru. Specialiştii afirmă că televizoul nu îi ajută pe copii şi că emisiunile care le sunt dedicate nu servesc la nimic. Alţii afirmă că până la 18 luni un copil nici măcar nu îşi poate fixa atenţia mai mult de 6 minute. Abia mai târziu, când capătă noi capacităţi intelectuale, atenţia lui se poate fixa timp de 10-30 de minute.

Efectele negative

Mai mult, efectele TV-ului asupra celor mici sunt negative, chiar dacă în mod indirect. Micul ecran poate deveni repede un alibi pentru părinţii obosiţi sau nervoşi care văd în tv un substitut. Iar învăţarea prin pasivitate sau interactivitate este zero. Timpul petrecut de cei mici în faţa ecranului nu aduce absolut nimic. În plus, cel mic nu trebuie lăsat niciodată singur în faţa ecranului, fiindcă nu se ştie cum va recţiona. Ceea ce pentru noi pare evident, nu este neapărat şi pentru el. De asemenea, trebui să îi expicăm că ceea ce vede nu este realitate.

Fii atentă, că şi pentru adulţi vizonarea TV-ului mai mult de 2-3 ore pe zi este este nerecomandată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *