Când apar primele simptome ale unei sarcini?

La cât timp apar simptomele unei sarcini? Este o întrebare care frământă atât femeile însărcinate, care îşi doresc să devină mame, dar şi pe cele care avut un contact sexual neprotejat şi sunt îngrijorate că ar putea rămâne gravide.

Simptome sarcina

Cele mai multe dintre femei consideră că principalul simptom de debut al unei sarcini este lipsa menstruației.Însă nu aceasta se află în topul manifestărilor timpurii ale sarcinii. Unele semne pot fi văzute chiar înainte ca menstruația să mai apară.

Dacă deschiderea frigiderului vă oferă senzatii neplăcute si indiferent de restaurant, nicio mancare nu vă este pe plac, probabil ca ati putea fi insarcinata. Multe dintre femei au raportat ca aversiunea alimentara intensa este unul dintre principalele semne ale sarcinii. Manifestarea poate fi cauzata de cresterea nivelului de hormoni beta-hCG.

Sânii măriţi şi întăriţi:  Sânii pot fi primii vestitori ai unei sarcini. Schimbările hormonale din primele două săptămâni de la concepţie, deci chiar înainte de data următorului ciclu menstrual, vor determina o congestionare accentuată a sânilor, aceştia devenind mai „plini“ şi mai sensibili la atingere decât sunt în mod normal, acesta fiind unul dintre primele simptome ale sarcinii.

Oboseala şi somnolenţa: In cazul in care vi se face somn din ce in ce mai repede sau daca va simtiti brusc epuizate, fenomenul ar putea fi un raspuns la cresterea valorilor hormonilor din organism. Pentru multe dintre femei, oboseala persista de-a lungul primului trimestru, dar sfarseste in al doilea trimestru.

Balonarea şi/sau constipaţia: Balonarea este un alt semn precoce de sarcina. Poate fi dificil sa faceti diferenta intre balonarea premenstruala si balonarea din timpul sarcinii, intrucat acestea pot fi asemanatoare. Totusi, manifestarile pe care le are o femeie cand este insarcinata sunt de multe ori mai accentuate decat cele din perioada menstruatiei. Balonarea, ca si alte simptome, este cauzata de modificari hormonale. Cand cresc valorile progesteronului si estrogenului, mucoasa uterului se ingroasa si veti avea senzatia de umflare a abdomenului. Modificarile hormonale pot determina incetinirea motilitatii intestinale, situatie care poate provoca balonarea.

Durerile de cap: La începutul sarcinii, creşterea volumului de sânge programată de schimbările hormonale duce la frecvente dureri de cap.

Aversiune sau apetenţă pentru unele alimente: Schimbările hormonale dramatice care însoţesc evoluţia sarcinii vor determina inclusiv modificarea gusturilor alimentare. Astfel, unele femei se pot surpinde strâmbând din nas, brusc, la unele mâncăruri cu care altă dată nu aveau nicio problemă. Multe spun că simt nevoia de a mânca mai multe proteine, altele că le trage în mod deosebit către fructe şi legume.

Urinarea frecventă: La inceputul sarcinii uterul creste si va presa vezica urinara, declansand nevoia de a urina cat mai des. Nu exista nicio modalitate de a evita acest lucru, dar daca mergeti la toaleta inainte de culcare, probabil veti reusi sa dormiti un pic mai mult. Totusi, va persista dorinta de a urina cel putin o data pe noapte.

Întârzierea ciclului menstrual Absenţa menstruaţiei este de departe cel mai elocvent simptom al sarcinii. În cazul în care concepţia a vut loc, următoare menstruaţie nu ar trebui să apară. Există totuşi unele sângerări, care pot fi considerate a fi menstruaţie. Ele pot fi cauzate de implantarea sarcinii sau de evacuarea ei. E important să se reţină că foarte multe sarcini dispar, înainte să înceapa propriu-zis, printr-o sângerare uşor de confundat cu menstruaţia.

Dacă crezi că ai putea fi insărcinată, cel mai bine ar fi să cumperi un test de sarcină, care poate spune chiar din primele zile de întârziere a menstruației dacă există sarcină în evoluție.

Dacă pe test apar două liniuţe, felicitări, eşti însarcinată!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *