Ți s-a terminat concediul de maternitate și ai intrat în panică: nu ai găsit o soluție pentru a avea cu cine să-ți lași copilul. Creșele nu mai au locuri, nici o asistentă maternală nu este disponibilă la tine în cartier și nu ai găsit nici o familie disponibilă să stea cu cel mic. Te-ai gândit la propria ta familie, mai exact la mama ta sau la soacră?

bunica-e-dadaca

De ce e bine să stea cu bunica:

–         e de încredere. Nu e ușor să-ți lași copilul pe mâini străine, chiar dacă este o profesionistă recunoscută. Cu mama ta sau cu soacra, deja e altceva, ai încredere deplină.

–         Face tot ce este mai bine pentru nepot sau nepoată. Mângâieri drăgăstoase, mâncare bună, gătită cu dragoste, răbdare și atenție continuă.

–         Bunica se descurcă mai bine cu durerile celui mic: îi iese o măsea, are conjunctivită, varicelă. La bunica poate merge și dacă aceasta are febră. Riscul de a lua microbi de la ea sunt mai mici decât în colectivitate.

–         Nu te costă nimic sau foarte puțin. Mai duci câte ceva la bunici, dar sunt cheltuieli neglijabile, față de o bonă.

Contraziceri

Fiecare cu rolul său. Pentru a profita din plin de acest ajutor trebui să vă înțelegeți bine și fiecare să-și păstreze locul. Bunica nu trebuie să se bage în educația pe care voi, părinții, vrei să i-o dați copilului, de aceea trebuie să-i fixați niște limite.

Reguli stricte. Pentru că este mama sau soacra ta, nu înseamnă că poate face orice vrea ea. Încă de la începutul colaborării voastre este bine să precizați principiile educative: orare de siestă, suzetă sau nu, mese la ore fixe, tipuri de relaxare etc.

Atenție la autoritate. Bunicile au tendința să-și impună principiile în creșterea nepoților, revendicând o mai mare experiență cu copiii. Asta nu înseamnă că au mereu dreptate!

Atenție la abuzuri! Faptul că este disponibilă nu înseamnă că poți abuza de ea. Dacă ești blocată în metrou, sau în trafic, nu e grav. Bunica este acolo, cu cel mic. Dar nu trebuie să exagerezi. Are și ea o viață, un program, niște tabieturi și sănătatea de îngrijit.

Problema financiară

Evident că acest ajutor familial nu este considerat un job. Bunica este un membru al familiei care are grijă de nepoți. Ar fi bine însă să stabiliți chestiunea financiară de la început.

Fără bani. Bunica nici nu vrea să audă de bani. E normal, dar tu trebuie să îi pui la dispoziție tot ce are nevoie pentru cel mic: scutece, hrană, produse de îngrijire, jucării etc.

Cu bani. La modul, să îi mai lași niște ”mărunțiș” când iese cu cel mic prin oraș. Sau, din când în când, să te oferi să îi plătești o factură la întreținere sau lumină. Consumul crește când mai este o persoană în locuință, mai ales iarna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *