Până nu demult se credea că la naştere copiii nu văd deloc şi că această stare durează câteva zile, chiar săptămâni. Studii recente au demonstrat că începând cu luna a şaptea din viaţa intrauterină a fătului, acesta percepe deja lumina. Evident, că de aici şi până la a ajunge să distingă culorile, după naştere, e drum lung. Să vedem care sunt etapele acestuia.

bebe-si-culorile

La o oră după naştere copilul este capabil să urmărească un obiect, să clipească dacă este supus unei lumini puternice fixată aproape de faţa lui. La opt zile se pare că cel mic face diferenţa între două nuanţe ale aceleaşi culori şi percepe contrastele. Începând cu luna a şasea viziunea culorilor se dezvoltă în mod real. Acum bebe va percepe culori diferite, fără a distinge chiar toate nuanţele, pentru ca la 18 luni să ajungă la maturitatea percepţiei.

 

Primele culori

Se pare că prima culoare pe care o distinge bebe este roşu intens. Aceasta are loc la 5 săptămâni. La 4 sau 5 luni, deja perecepe toate culorile puternice. Către doi sau trei ani copilul recunoaşte toate culorile. Îl poţi ajuta să le cunoască deja înainte de a merge la grădiniţă.

–      Trebuie să începi cu cele de bază: albastru, galben, roşu, verde, care sunt mai uşor de distins. Nuanţele le poţi lăsa pe mai târziu.

–      Foloseşte metoda jocului, pentru ca învăţarea să fie plăcută. Când îl îmbraci, subliniază: îţi pun un pulovăr roşu, un pantalon albastru etc. În bucătărie, când stă la masă indică ce culori au alimentele şi apoi întreabă-l: ce culoare are dovlecelul? Apoi, poţi extrapola: ce animal mai este verde? L-ai văzut ieri în carte. Dacă răspunde broasca, e bine.

–      Când îi citeşti o poveste, detaliază imaginile: prinţesa are o rochie galbenă. După care, întreabă-l ce culoare este rochia prinţesei. Îl mai poţi întreba dacă mai regăseşte această culoare în carte. Chiar dacă la început răspunde la întâmplare, după un timp va înţelege logica şi mecanismul jocului.

–      Când îi pui mâncare în farfurie, caută să fie divers colorată. Ajută şi la stimularea apetitului. La fel şi camera- decorează-o cât mai vesel. Copilul iubeşte mediile colorate. Evită, totuşi, să foloseşti culori prea ţipătoare care îl pot surescita.

–      Propune-i jocuri de colorat. Există o mulţime, pentru toate vârstele. Este o manieră ludică de a-l învăţa să diferenţieze culorile şi să-i ameliorezi capacitatea de a folosi precis creionele colorate.

 

O lume colorată

Copilul este atras de culori, mai ales de cele vii. De aceea cărţile, jucăriile, hainele sunt în general în culori puternice. Toate locurile de acces pentru copii respectă această sensibilitate a lor: creşe, spitale, locuri de joacă.

Învaţă-ţi copilul să accepte ideea că nu există culori pentru fete sau băieţi. Nu trebuie să fim sectari în alegerea culorilor, ci să lăsăm gustul propriu să se manifeste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *