Când este momentul potrivit să îi învăţăm pe cei mici despre valoarea banilor?

foto: dailyfinance.com

Când este momentul potrivit să îi învăţăm pe cei mici despre valoarea banilor?
foto: dailyfinance.com

Mulţi părinţi consideră că este bine să îi înveţe pe cei mici de la o vârstă foarte fragedă. Însă responsabilizarea copiilor înainte să înţeleagă practic acest concept, poate fi copleşitor pentru ei la o vârstă nepotrivită. Copiii ar trebuie să fie învăţaţi valoarea lucrurilor, şi nu valoarea banilor.

Însă conform adevărul.ro, specialiştii în educaţie sunt de părere că un copil care cunoaşte unele noţiuni de matematică, precum adunarea şi scăderea este pregătit să înveţe şi conceptul banilor. Dar ţinând seama de faptul că acum aceste noţiuni se învaţă încă de la grădiniţă, şi nu la grupa mare, ar trebui să îi învăţăm să îşi facă singuri cumpărăturile încă de la 4-5 ani?

Specialiştii zic că da…şi că micuţul trebuie să ştie de mic ce este responsabilitatea şi când trebuie să facă economii.

În plus, ei mai spun că dacă vrei că micuţul tău să ştie care este valoarea banilor, trebuie să îi dai şansa să experimenteze utilizarea acestora. Spre exemplu, dacă veţi merge la librărie sau la cofetărie, lasă-l pe el să îşi cumpere cartea sau prăjitura şi ghidaţi-l când calculează suma care trebuie achitată. Înainte de a-i da banii casierei, micuţul trebuie să ştie restul pe care îl va primi. Iar cum repetiţia este “mama” învăţăturii…este necesar să repetaţi aceşti paşi de fiecare dată când mergeţi la cumpărături, până când copilul va şti clar ce are de făcut.

Psihologii mai sunt de părere că dincolo de calculele matematice pe care copilul trebuie să le facă, părinţii trebuie să fie atenţi şi la modul în care acesta înţelege întregul proces al cumpărăturilor, dacă i se pare unul dificil sau dacă are confuzii. De asemenea, copilul trebuie învăţat să compare preţurile lucrurilor pe care intenţionează să le cumpere şi mai ales să facă diferenţa dintre necesitate şi moft.

Aceştia mai susţin că vârsta de şapte ani este ideală pentru a-i da copilului o alocaţie care să îl ajute să înţeleagă exact care sunt responsabilităţile unei anumite sume de bani şi pentru cât timp trebuie să îi ajungă aceştia.

Bineînţeles că suma trebuie să fie una modică, copilul fiind încă la etapă în care se obişnuieşte cu banii. Şi chiar dacă bugetul va permite să îi oferiţi micuţului o sumă mai mare, nu o faceţi! Acest lucru va fi în detrimentul obiectivului dumneavoastră. Iar un alt aspect la care trebuie să aveţi grijă, este frecvenţa cu care îi veţi da copilului bani: în fiecare zi, sau săptămânal, învăţându-l astfel să îşi facă priorităţi.

Conform sursei citate, în ciuda ofertelor multiple pe care băncile le au pentru servicii dedicate copiilor, puşculiţa de acasă rămâne cea mai bună metodă de a-l învaţă pe copil să economisească bani.

Potrivit specialiştilor în educaţie, „în felul acesta copilul va vedea în ce direcţie merg eforturile sale şi cum îi cresc economiile. Desigur, trebuie să existe un acord între părinţi şi copil pentru că acesta să nu îşi deschidă puşculiţa pentru o perioadă specifică de timp. Acest lucru îl va învaţă pe copil şi noţiunea de auto-control.”

Un prim pas în a-i învăţa pe cei mici despre bani şi valoarea acestora, este să vă luaţi copilul la cumpărături atunci când va procuraţi alimentele. În timp ce alegeţi între produse identice, explicaţi-i micuţului de ce aţi ales un produs în detrimentul celuilalt. Învăţaţi-l să conceptual de a alege calitatea înaintea cantităţii, sau invers.

Astfel, implicându-vă copilul în astfel de activităţi îl pregătiţi să facă cumpărături înţelepte pe cont propriu susţin specialiştii.

Voi ce părere aveţi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *