Când îl înveți primele reguli de politețe

ABC-ul politeței începe cu salutul, mulțumirea, rugămintea etc. De când trebuie să-i învățăm pe copiii noștri primele cuvinte de curtoazie? Află ce spun specialiștii în acest sens.

bebe-reguli-de-politete

Salutul

Ca mamă, în fiecare zi, îl întâmpini pe cel mic cu formule de politețe, precum: bună dimineața, la revedere, noapte bună, chiar dacă știi că el nu înțelege și nu îți va răspunde la fel, cel puțin un timp. Procedând astfel, însă, creezi ritualuri de politețe pe care și le va însuși treptat.

Către 8 luni îl vei putea învăța să facă cu mâna când pleacă dintr-un loc. Încurajează-l ori de câte ori o va face și va fi mândru de acest lucru.

Dacă refuză să spună ”bună ziua”, nu insista și nu-l certa. Poate fi mai emotiv sau timid și atunci nu faci decât să-l descurajezi. Explică-i că dacă nu o face vei fi nevoită să spui tu în locul lui, fiindcă este important să comunicăm cât mai mult și mai bine cu cei din jur. Dacă nu a salutat-o pe bunica, dar insistă să-i arate noua lui jucărie, este un semn bun. Probabil încă nu a învățat codul, dar este pe drumul cel bun. Un copil poate zice ”bună ziua” și cu o privire sau un surâs.

Mulțumirea, rugămintea

Cu aceste cuvinte magice e bine să îl familiarizezi încă din primele luni de viață. Are un cub în mânuțe și ți-l oferă, spune-i ”mulțumesc”. Când va învăța să vorbească, inversați rolurile. Dă-i un obiect și explică-i că este rândul lui să-ți multumească. La început, prin imitație și joc îl vei învăța regulile politeței. Vrea să obțină ceva de la tine, explică-i că întotdeauna cerința e bine să înceapă cu formula ”te rog”.

Iertarea

A cere iertare cuiva când ai greșit este foarte important, dar necesită ceva mai mult timp pentru ca cel mic să înțeleagă sensul. Este o formulă care are nevoie de socializare, de contact cu ceilalți. A dat brânci unui copil în parc? Pune-l să facă un desen pentru ca să fie iertat. Va fi mult mai semnificativ pentru el în această perioadă de început.

Sfat

Nu cere prea mult de la copilul tău dintr-o dată. Nu-l copleși cu reguli pe care le a uita sau le va urî. Ia-l cu binișorul și cu blîndețe și chiar cu umor. Repetând, prin joacă va reține mai ușor și mai plăcut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *