Când începe bebe să-şi folosească mâna?

La naştere bebe nu ştie ce să facă cu mânuţele sale. Nu ştie nici să apuce, nici să ia un obiect. Folosirea mânii este un proces destul de îndelungat care se sfârşeşte către 6 luni. Iată care sunt etapele.

 Când-începe-bebe-să-şi-folosească-mâna

După naştere, bebe va pune mânuţa pe sânul mamei sau pe biberon. Sunt primele gesturi intenţionate ale lui bebe.

–      către 2-3 luni mâna se va deschide uşor şi bebe va fi capabil să o închidă pe anumite obiecte, dar până pe la 4 luni, dacă îi vei întinde un obiect spre el nu îl va atinge singur.

–      după 4 luni va ştii să întindă mâna către obiectele care îl interesează. Noţiunile de distanţă şi coordonare încep să se contureze, dar încă nu ştie chiar să le apuce sau să le ţină. Este vârsta când e fascinat de mânuţele sale, pe care le atinge, le priveşte, le bagă în gură.

–      către 5 luni îşi cizelează gesturile, coordonarea ochi-mână devine mai precisă, prinde obiectele cu toată mâna (palmă şi degete), apropie obiecte către sine cu cu o mână, sau cu amândouă şi le duce la gură să le “cunoască”.

–      în jur de 6 luni bebe deja are mobilitate, folosindu-şi toate degetele şi pe cel mare. Dar, nu prea ştie să se servească de degetul mare în opoziţie cu celelalte. Aceste gesturi sunt mai sigure şi mai precise. Ştie să mute un obiect dintr-o mână în cealaltă.

–      în timpul primilor 2 ani preferinţa pentru utilizarea unei anumite mâni nu este încă marcată, folosindu-le în mod egal pe amândouă. După aceea poate apărea progresiv utilizarea preferenţială a uneia dintre ele, devenind dreptaci sau stângaci.

16 feb 11784

Cum se produce evoluţia

Mişcările lui bebe se cizelează progresv din primele luni de viaţă, graţie ameliorării tonusului muscular şi vederii (chiar dacă neclară de la naştere). Apoi, începe să perceapă mai bine formele şi mişcările, şi astfel va explora mediul din jurul său care îi stârneşte curiozitatea şi îl face curios să cunoască obiectele observate.

Încă din uterul mamei, fătul îşi poate deschide degetele şi chiar suge degetul mare.

Pentru a stimula motricitatea fină a celui mic e bine să îi oferi obiecte cât mai colorate, care fac zgomot şi se mişcă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *